Zakaj nam mačke nosijo mrtve živali

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Skrbniki zunanjih mačk so pogosto priča prizoru, ko mačka pred vrata prinese mrtvo žival. Zakaj to počne?
Oglej si celoten članek

Čeprav je mačka za skrbnika le nežna ljubljenka, je za miške, ptice in nekatere druge živalice hladnokrven plenilec.

Mačke so bile v divjini plenilci, kjer so si morale svojo hrano uloviti. Njihovo telo je narejeno tako, da so lahko hitre, zelo okrtene in tihe, z dobrim vidom in ostrimi zobmi ter kremplji za končen boj.

Z udomačitvijo mačke si je človek pridobil koristnega pomočnika pri pobijanju miši in podgan, za uničevanje škodljivcev so jih imeli celo na ladjah. Več mačk je imela na svojem krovu denimo tudi Kolumbova odprava, ki je odkrila Novi svet. Mačke se tako že rodijo z nagonom po lovljenju, zato je lovljenje in pobijanje malih živalic v njihovi naravi.

Smo del njihove družine 

Mnogi mačji skrbniki so zgroženi, ko njihova ljubljenka pred vrata prinese trupelce mrve miške ali celo ptice. Še huje je, ko je žival živa in poškodovana. Nekateri skrbniki se pritožujejo, ker jim mačka prinese žival tudi v notranjost hiše in je tega nikakor ne morejo odvaditi.

Takšno početje mačk pojasnjujeta dve teoriji. Prva je ta, da nas imajo mačke preprosto rade in nam prinesejo trupelce v zahvalo, kot nekakšno darilce ali znak ljubezni. S tem nam želijo pokazati, da smo del njihove družine.

Foto: EPA Mačka Druga teorija pa se navezuje na mačke in njihovo učenje. Mačke se učijo lovljenja s pomočjo izkušenj, ponavadi jih lovljenja učijo njihove matere. Svojim mladičem sprva nosijo mrtvo žival, sčasoma jim prinašajo žive živalice, da se male mucke naučijo tudi ubijanja. Ko so dovolj velike, pa jih naučijo samega lovljenja.

Zato nam mačke po tej teoriji nosijo mrtve in poškodovane živali zato, da se bomo lovljenja naučili tudi mi. Tudi po tej teoriji nam torej pokažejo, da smo del njihove družine in da želijo poskrbeti za nas. Zato je ob takšnem početju ne kregamo, saj nam izkazuje le svojo ljubezen.

Da se izognemu takšnemu početju, jo imamo raje znotraj hiše. Zunaj ji lahko zgradimo mačjak oziroma zunanji prostor za mačko, na sprehod jo peljemo na povodcu. Nekatere živalice bodo mucki lažje pobegnile, če ji namestimo ovratnico z dobrim zvončkom.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 16:57 11. Maj 2016.

    Ali pa če bi jih prepričali v veganstvo.

  • 16:31 11. Maj 2016.

    uboge zaprte mucike./ in enim bi bilo verjetno hudo všeč, če bi jih naučili odpret WriskasPixno

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.