Zaljubljene ptice imajo več potomcev

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Raziskovalci in gojitelji ptic najpogosteje sami izbirajo pare. To ima lahko negativne posledice.
Oglej si celoten članek

Raziskava objavljena v PloS Biology je pokazala, da imajo “zaljubljeni” ptičji pari za 37 odstotkov več potomcev kot ostali pari.

Ugotovitve so lahko koristne za raziskovalce, ki se trudijo, da bi v ujetništvu rešili razne ogrožene vrste ptic in za druge gojitelje ptic.

Izbirajo tudi na podlagi vedenja 

Dejstvo je, da v ujetništvu raziskovalci in gojitelji najpogosteje sami izberejo pare, ki imajo nato potomce. To ima lahko daljnosežne negativne posledice za ohranjanje ptic gojenih v ujetništvu, ugotavljajo avtorji raziskave. 

Hkrati so ugotovili, da so mladiči iz “dogovorjenih porok” prav tako močni, kot mladiči tistih staršev, ki so si svobodno izbrali partnerja. Umrljivost mladičev je torej enaka pri obeh vrstah parov.

So pa mladiči “zaljubljenih” staršev ponavadi veliko boljši starši in so pogosteje uspešno vzgojili svoje mladiče. To kaže na to, da si ptice partnerjev ne izbirajo le na podlagi genske zasnove, pač pa tudi na podlagi vedenjskih združljivosti.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.