Zaradi selitve navzgor jim grozi izumrtje

Foto: Profimedia
Gorske živali, rastline in žuželke se zaradi segrevanja ozračja selijo vse višj
Oglej si celoten članek

Kot so ugotovili znanstveniki z univerze v Britanski Kolumbiji v Kanadi, se za vsako zvišanje temperature za eno stopinjo Celzija gorske živali, rastline in žuželke v povprečju preselijo 100 metrov višje, s čimer se manjša njihov življenjski prostor. Nekatere vrste se medtem selijo navzdol.

Žalostno Zakaj so severni medvedi vedno bolj lačni?

Znanstveniki so proučevali spreminjanje višine območja bivanja 975 vrst živali, rastlin in žuželk. Analizirali so 23 že objavljenih študij in raziskav, večinoma iz zadnjih 50 let.

"Večina obravnavanih gorskih vrst se na segrevanje ozračja odziva tako, da se seli višje v hladnejša okolja. S tem, ko gredo višje, se območje njihovega bivanja manjša in manjša. To podpira napovedi, da bi globalno segrevanje lahko vodilo v izumrtje vrst v gorah," je povedal vodilni avtor študije Benjamin Freeman, kot navajajo na spletni strani univerze v Britanski Kolumbiji.

Globalno segrevanje Pingvinom grozi izumrtje

Med vrstami, ki se selijo navzgor, je glodavec vrste thomomys talpoides iz družine goferjev, ki živijo v gorovju Ruby v ameriški zvezni državi Nevadi. Ta vrsta je v zadnjih 80 letih zaradi pomikanja navzgor izgubila več kot 70 odstotkov območja bivanja.

Foto: Profimedia

Navzgor se selijo tudi metulji iz družine ovniči v francoskih Pirenejih, ki so se zaradi zvišanja temperature za eno stopinjo Celzija v zadnjih 50 letih preselili 430 metrov višje. S tem so izgubili 79 odstotkov življenjskega prostora.

Ena od alpskih travniških cvetlic v Himalaji pa se je v zadnjih 150 letih, ko se je ozračje na območju segrelo za 2,2 stopinje Celzija, preselila za 600 metrov višje. Izgubila je 29 odstotkov svojega habitata na območju, so zapisali v študiji, objavljeni v znanstveni reviji Global Ecology and Biogeography.

Ugotovili so še, da se nekatere vrste, kot je vrabonad iz družine vrabcev, medtem selijo navzdol.

"To kaže, kako zapleteni so lahko odzivi na podnebne spremembe," je povedala Anna Hargreaves, ki je prav tako sodelovala v raziskavi. "Lahko napovedujemo, kaj se bo zgodilo v povprečju, medtem ko je odziv posameznih vrst pravi izziv," je pojasnila.

 

 

   

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.