Zato so idealni za družine z otroki

Foto: Petra Pleh Aljaški malamut Foto: Petra Pleh Aljaški malamut Foto: Petra Pleh Aljaški malamut Foto: Petra Pleh Aljaški malamut Foto: Petra Pleh Aljaški malamut Foto: Petra Pleh Aljaški malamut Foto: Petra Pleh Aljaški malamut Foto: Petra Pleh Aljaški malamut Foto: Petra Pleh Aljaški malamut Foto: Petra Pleh Aljaški malamut Foto: Petra Pleh Aljaški malamut Foto: Petra Pleh Aljaški malamut Foto: Petra Pleh Aljaški malamut Foto: Petra Pleh Aljaški malamut
Niso psi, ki bi čuvali hišo. Vsakega obiskovalca prijazno pozdravijo, zelo redko lajajo, bolj tulijo ... Kmalu jih boste lahko spoznali v živo.
Oglej si celoten članek

"Aljaški malamut je največji in najmočnejši predstavnik med nordijskimi pasmami psov. Spada v 5 FCI skupino špici in pratipski psi," pojasnjuje vzrediteljica Petra Pleh. Po njenih besedah je to pes krepkega telesa, ki je  ustvarjen za vleko v ekstremnih pogojih. Je pes, ki nadvse obožuje sneg, v sebi pa skriva visoko mero inteligence in trme.

Psičke so težke okoli 38 kilogramov, samčki pa 45 kilogramov. Najdemo jih v naslednjih barvah: siva, črna, bela, sivo-črna z belimi lisami. Njihova življenjska doba je od 12 do 15 let, samci pa so v plečno višino visoki okoli 63 centimetrov. 

"V delu z njimi moramo biti dosledni in ljubeči, vendar se moramo obenem zavedati, da v njih živi močan krdelni nagon, znotraj katerega je potrebno ustvariti primerno hierarhijo. To je značilnost, ki jim je omogočila preživetje in  ki je pasma nikoli ni izgubila," opisuje vzrediteljica, ki nas bo s svojima kužkoma obiskala tudi na Festivalu za ljubitelje živali. 

Vabljeni na Festival za ljubitelje živali, ki bo 11. junija v Češminovem parku v Domžalah med 9.30 do 16.30. Vstop bo prost, na njem boste spoznali službene in terapevtske živali, številne pse, mucke, kače, konje, kuščarje, ptice, živali s kmetije ... S pestrim programom za otroke in pse. Več o dogodku TUKAJ. 

Hitro jim postane dolgčas

Petra Pleh pravi, da so to prijazni in prikupni psi, ki so zelo privrženi, a ne samo enemu skrbniku. "Je zvest pes, spoštljiv, ponosen v svojem zrelem obdobju. Ljudje, ki malamute ne poznajo, pogosto zamenjujejo močan karakter in težavno učenje  z neumnostjo. To ne drži," opozarja.

Pojasnjuje, da so malamuti izredno inteligentni, jim pa postane hitro dolgčas, zato jih je potrebno zaposliti: "Potrebujejo gibanje in psihično zaposlitev, ter stik z svojim lastnikom. V nasprotnem primeru postanejo potrti in žalostni."

To po njenih besedah niso psi, ki bi čuvali hišo, ampak zaradi njihove vizualnosti, ne bo nihče stopil na dvorišče. "Vsakega obiskovalca prijazno pozdravijo, zelo redko lajajo, bolj tulijo. Malamuti so zaradi svoje potrpežljivosti dobrodošli v družinah z otroci," dodaja.

Morate biti dosledni

"Malamut je zaradi močnega karakterja in inteligence primeren za lastnike, ki mu naklonijo veliko mero strpnosti, spoštujejo njegovo inteligenco, so pri svojih zadevah dosledni in odločni, želijo psa za prijatelja, se ne bojijo novih izzivov in se radi gibljejo po naravi," našteva vzrediteljica. Pravi, da je treba biti  malamutu vedno dober vodnik, ki je vreden spoštovanja, kar pelje do neomajanega zaupanja in sodelovanja.

"Težko si predstavljam življenja brez štirinožnih družinskih članov. Brez vsakodnevnih izzivov, brez pogledov teh krasnih toplih rjavih oči, brez klovnovskega obnašanja, ki nas nasmeje do solz, brez čudnih vprašanj ljudi: "je to volk?" brez dlak po stanovanju, brez voljčjega zavijanja in še in še ..." pravi Petra Pleh. 

Dodaja, da veljajo aljaški malamuti za dokaj zdravo pasmo, vendar imajo tudi oni nekatere zdravstvene težave kot so slaba pigmentacija, zasuk želodca, PRA (progresivna atrofija mrežnice).

Veliko gibanja

"Gibljejo se zelo radi in so primerni za športne rekreativne in tekmovalne dejavnosti, ki se dogajajo na prostem: sprehodi, trekking, tek na smučeh z vpreženim psom, vlečenju sani ..." pravi vzrediteljica. 

Nega po njenih izkušnjah ni pretirano zahtevna: "Nuditi mu moramo le osnovno pasjo nego, večji poudarek namenimo ob menjavi dlake dvakrat letno. Kopamo ga poredko saj je to izredno čisti pes in skoraj brez vonja."

Foto: Petra Pleh Aljaški malamut

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.