Živali umirale na 40 stopinjah, mladičke žrli črvi

Psička in njeni mladiči umirali v mukah. Lastnica sprva ni želela pomoči...
Oglej si celoten članek

Zgodba o krutem ravnanju z živalmi oziroma strašni usodi psičke in njenih mladičev prihaja iz Hrvaške, nanjo pa nas je opozorila Slovenka, študentka medicine, ki študira v Zagrebu in občasno pomaga tamkajšnjim društvom za zaščito živali.

Zaradi nehumanih razmer, svoje pa je naredila tudi vročina, je poginilo vseh 13 mladičev, pozneje pa še psica zaradi sepse, ki jo je prenesla na svoje mladiče: "Vse se je začelo z objavo gospe A.D. na socialnem omrežju Facebook. V objavi je napisala, da je njena psička skotila 13 mladičkov, od tega jih je 11 takoj poginilo," nam je dogajanje opisala Lara, ki je skupaj z člani društva takoj stopila v akcijo in poskušala rešiti preostale nesrečne živalce. xxx

Zgodba se je nadaljevala, da se “ji zdi”, da je tudi mama mrtva ampak, da ne more pogledat, ker je psička z dvema še živima mladičkoma ležala pod lesenimi deskami na 40 stopinjah. Vsi smo jo na kolenih prosili naj nam preda še zadnja dva mladička, da vsaj njih rešimo. Seveda jih ni želela predati, kljub temu da ni vedela kaj potrebujejo 3 dni stari mladički.

Poslušale cviljenje mladičev, ki so umirali v mukah

Kot je povedala Lara, so na koncu brezvestno lastnico le pregovorili, da jim preda mladiče, vendar je že bilo prepozno: "Ko smo jih prevzele, je bilo takoj jasno, da mladički ležijo zunaj na vročini že nekaj časa. Črvi so jim pojedli rektum, popek. Praktično so jih od znotraj žive jedli. Celo pot do veterinarja, ki je oddaljen skoraj dve uri, smo poslušali civljenje mladičkov. Do veterinarja smo prišle šele okoli 23 ure. Takoj so nam rekli, da mladičkom ni pomoči,"  je strašno izkušnjo opisala prostovoljka iz Slovenije. 

"Bila sta punčka in fantek. stara par dni, umirala v mukah. Veterinar ju je evtaniziral, mi pa smo jih kod zadnjo dejanje ljubezni poimenovale v Beauty in Beast. Mama je umrla zaradi vročine in sepse, saj je kotila zunaj na lesenih deskah brez veterinarja. Vse skupaj je življenje izgubilo 14 psov," je še opisala Lara Kralj in dodala, da se je zgodba odvijala v okolici Zagreba. Sicer se zgodbe o neodgovornih lastnikih, ki ne kastrirajo oziroma sterilizirajo svojih živali, dogajajo tudi pri nas, je poudarila.

"Rada bi predvsem poudarila, da pri nas situacija z nekontroliranim razmnozevanjem psov ni nič boljša. Sterilizacija in kastracija pa ni pomembna samo zaradi kontrole populacije zapuščenih psov, ampak tudi zaradi zdravja le teh. Pri nas je veliko takšnih primerov, vendar na žalost mediji ne poročajo o tem oziroma di medijev sploh ne pride," je še opozorila. 

Kastracija dobra za zdravje

Nasploh v toplejših mesecih zavetišča zaradi nezaželenih mladičev pokajo po šivih. Vsako leto se v njih znajde več tisoč zapuščenih živali. Veterinarji, društva in seveda zavetišča ves čas opozarjajo na pomen sterilizacije in kastracije. 

Preprečevanje nezaželene brejosti pa ni edini razlog za oba posega. Sterilizirane samice ne morejo zboleti za rakom na maternici in za vnetjem rodil, pri njih pa je manjša tudi možnost za raka na seskih. 

Za samca kastracija pomeni manjšo možnost, da oboli za rakom na prostati in modih. Prav tako se z obema posegoma zmanjša možnost za okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi. Sterilizirane in kastrirane živali se tudi manj pogosto potepajo in so praviloma manj agresivne.

Po šestih mesecih na operacijo Veterinarji priporočajo, da se za kastracijo in sterilizacijo mačk in psov odločite, ko je žival stara pol leta ali več.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 21:25 13. Avgust 2017.

    Babo nalomit do nerazpoznavnosti!

  • 17:57 12. Avgust 2017.

    Se strinjam, pa šev krzneni plašč bi jo bilo treba prej oblečt in jo pustit najmanj 10 ur na soncu.

  • 13:34 8. Avgust 2017.

    HUdiča babjega na štrik pa na late prbit, pol pa naj se svre na 40+ vročini. Golazen omejena, pezde gnusno!!!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.