Znanstveniki ugotavljali, o čem sanja pes

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Psi ravno tako sanjajo in pogosto jih lahko opazujete, kako med spanjem premikajo noge, nekateri celo zarenčijo oziroma lajajo. In o čem sanjajo?
Oglej si celoten članek

Psi ravno tako sanjajo in pogosto jih lahko opazujete, kako med spanjem premikajo noge, premikajo oči, nekateri celo zarenčijo oziroma lajajo.

To, da psi sanjajo, je dokazano z raziskavami. Med sanjanjem se psom tako kot nam premikajo oči in tudi možganski valovi so drugačni kot kadar ne sanjajo.

Znanstveniki so sedaj ugotovili tudi, o čem sanjajo naši ljubljenci: "Ker so psi na splošno zelo navezani na svoje lastnike, najverjetneje sanjajo prav o njih, o njihovem obrazu, o tem, kako prijetni ali sitni so bili čez dan, " je dejala Daidre Barret,  klinična psihologinja z univeze Harvard in dodala, da mačke za razliko od psov, najpogosteje sanjajo, kako lovijo miši.

Osnovni pokazatelj sanj pri ljudeh je hitro premikanje oči (REM)) in kot pravi, psihologinja, enako velja za pse. 

Foto: Profimedia Pes,ki spi

Ti v fazo REM spanja vstopijo približno dvajset minut po tistem, ko so zadremali, v njej pa ostanejo od dve do tri minute. Takrat njihovo dihanje postane neenakomerno, mladičem in zelo starim psom pa lahko začnejo trzati mišice: 

V pasjih in seveda tudi človeških možganih obstaja mehanizem odgovoren za paralizo večjih mišic med spanjem, kar pomeni, da ne izživljajo svojih sanj. Ta del, kise nahaja v možganskem deblu, pri mladičih še ni razvit, pri starejših pa morda ni več tako učinkovit. V pasje sanje pa je mogoče pogledati le takrat, ko je ta del možganskega debla onemogočen.

Študija je še pokazala, da je dolžina sanj odvisna od velikosti psa. Tako mali psi sanjajo pogosteje, njihove sanje so krajše, večji psi pa sanjajo manj, vendar so njihove sanje daljše, so ugotovili strokovnjaki.

Tako kot človeka, tudi psa mučijo nočne more. Strokovnjaki so pri tem ugotovili, da slabe sanje lahko pomenijo, da je naš ljubljenec z nečim nezadovoljen.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.