Bjana Blanc de noir, prva slovenska bela penina iz modrega pinota

Foto: Bjana Bjana Foto: Bjana Bjana Foto: Bjana Bjana Foto: Bjana Bjana Foto: Bjana Bjana
Briška klet Bjana vztrajno orje ledino in slovensko peničarstvo dviguje na najvišjo raven.
Oglej si celoten članek

Foto: Bjana Bjana Miran in Petra Sirk veljata za pionirja med slovenskimi peničarji. Zaprisežena nasprotnika sladkih penin sta se pred tremi desetletji odločila za pridelavo izključno suhih penin po klasični metodi. Iz Bjane je tako leta 1993 prišel prvi brut v Sloveniji (Brut letnik 1990). V naslednjih letih pa so sledili novi pomembni mejniki slovenskega vinarstva: prva gastronomska penina (Cuvée prestige), prvi zelo suh rosé (Brut rosé) in prva popolnoma suha bela penina (Brut zero). Zdaj se jim je pridružila še prva slovenska bela penina, narejena izključno iz grozdja sorte modri pinot.

Blanc de noir

Penina Blanc de noir nima tako krepkega telesa kot Cuvée prestige. Čeprav je tako kot Brut rosé narejena iz modrega pinota, ni rožnate barve. Po sladkorni stopnji se uvršča v kategorijo ekstra brut (3 do 6 g/l sladkorja) in ni tako zelo suha kot Brut zero, a je bolj suha kot Brut. Pridelana je izključno iz grozdja letnika 2016, zato ima oznako Millesime 2016.

Foto: Bjana Bjana

"Sadne note na nosu spremlja elegantno telo z živahnimi kislinami. Ker je na kvasovkah zorela 30 mesecev, je dovolj umirjena in elegantna," opiše novo penino vinar Miran Sirk, ki je sicer pri opisovanju lastnosti penin dokaj redkobeseden, saj da mora dobra penina prepričati sama.

Dobra letina nagrad

Miran in njegova žena Petra Sirk sicer ne dasta veliko na nagrade same po sebi, toda nekateri trgi jih zahtevajo, še posebej azijski kupci so pozorni nanje. Zato že več let redno pošiljata svoje penine na ugledno in zahtevno ocenjevanje angleške revije Decanter, kjerje Bjana letos prejela 3 srebrne medalje, in sicer za Brut, Brut rose in Cuvée prestige 2013. Vsa tri vina so dobila visoko oceno 90 točk. Prav tako v Londonu pa sta na Glass of Bubbly prejela bronasto medaljo za Brut v kategoriji SpringFling, srebrno medaljo za Brut rosé v kategoriji Light&Fruity in zlato medaljo za Cuvée prestige 2013 v kategoriji Classic&Elegant.

Foto: Bjana Bjana Osvežena podoba

Jesen 2019 pa je za Bjano prelomna še zaradi ene stvari: osvežitve podobe blagovne znamke Bjana, za katero so poskrbeli pri Futuri DDB. Cilj osvežitve je bil v prvi vrsti prepoznavnejši in sodobnejši izgled, ki izhaja iz značaja blagovne znamke.

V novem znaku dominirajo štirje stebri in inicialka B. "To so štirje mogočni stebri z dvoriščne strani dvorca Dorišče, kjer v eni najstarejših kleti na Slovenskem nastaja zgodba penin Bjana. Hkrati pa so to tudi štirje stebri identitete blagovne znamke Bjana," je o novem znaku povedal njegov avtor Žare Kerin, kreativni direktor pri Futuri DDB.

 

Štirje stebri blagovne znamke Bjana

Brut.
Bjana je eleganca. Vitez dobrega okusa, upornik proti navadi pitja polsladkih penin.

Vrhunski.
Bjana je nova svežina bivanja. S svilnatimi mehurčki raztaplja železne navade in zakoreninjene predsodke.

Briški.
Bjana je invencija tradicije. Klasična metoda z domiselnostjo briške vztrajnosti

Prvi.
Prvi brut v Sloveniji, prvi zelo suh Brut rosé, prvi Brut zero in zdaj tudi prva slovenska bela penina iz modrega pinota Blanc de noir.

Bjana je okus uspeha, ki ga deliš z užitkom. Bjana je, preprosto, odprta za uspehe.

Foto: Bjana Bjana

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.