30-letna študija glede maščob

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Novo študijo glede nasičenih maščob v maslu, masti in rdečem mesu so v ZDA pripravljali več kot 30 let; v njej je sodelovalo več kot 120.000 ljudi. Objavljena je bila v medicinski reviji JAMA Internal Medicine.
Oglej si celoten članek

Nasičene maščobe v maslu, masti in rdečem mesu povečujejo tveganje za prezgodnjo smrt, njihovo nadomeščanje z nenasičenimi maščobami, kot so oljčno olje ali mastne ribe, kot je losos, pa ima lahko pomemben koristen vpliv na zdravje, kaže obsežna ameriška študija.

Kot eno glavnih ugotovitev avtorji izpostavljajo, da so imeli ljudje, ki so zaužili več nasičenih in trans maščob, višjo stopnjo smrtnosti kot tisti, ki so enako količino kalorij zaužili z ogljikovimi hidrati. Ugotovili so tudi, da ima lahko nadomeščanje nasičenih maščob, kot so maslo, mast in maščoba v rdečem mesu z nenasičenimi maščobami rastlinskega izvora, kot so oljčno, repično in sojino olje, znatne koristne učinke za zdravje in bi moralo biti ključno sporočilo v dietetičnih priporočilih.

Najslabši vpliv na zdravje imajo trans maščobe, vključno s proizvodi z delno hidrogeniziranimi olji, kot je margarina. Povečanje uživanja trans maščob za dva odstotka za 16 odstotkov poveča možnost prezgodnje smrti. Petodstotno povečanje vnosa nasičenih maščob za osem odstotkov poveča možnost smrti.

Uživanje velikih količin nenasičenih maščob pa je povezano z 11 do 19 odstotkov nižjo smrtnostjo v primerjavi z enako količino kalorij iz ogljikovih hidratov. Med te sodijo tudi polinenasičene maščobe omega-3 in omega-6, ki so v ribjem, sojinem in repičnem olju, navaja študija.

Zadržki do študije

Nekateri strokovnjaki so opozorili, da je omenjena ameriška študija temeljila na opazovanju in vprašalnikih, ki so lahko pristranski, da pa je njen rezultat v skladu z ugotovitvami nekaterih drugih velikih študij o zdravju in prehrani.

Ian Johnson z Britanskega inštituta za raziskavo hrane, ki v študiji ni sodeloval, je tako dejal, da so njene ugotovitve tako ali tako v skladu s sedanjimi javnozdravstvenimi priporočili v Veliki Britaniji in drugod, še posebej pa z načelom o koristnosti mediteranske prehrane, ki je polna nenasičenih maščob iz rastlin, rib in olivnega olja, navaja AFP.

dezurni@zurnal24.si

 

 
 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.