Agencija za zdravila: Niste konji ali krave. Resno, prenehajte s tem!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Resno opozorilo ljudem, ki so se soočanja z okužbo z novim koronavirusom lotevajo na svoj način.
Oglej si celoten članek

Ameriška agencija za hrano in zdravila FDA je prejela več prijav o hospitalizaciji ljudi, okuženih z novim koronavirusom, ki so jemali zdravilo ivermektin, poroča NBC. Ta se sicer uporablja za zdravljenje konjev, v primeru, da v njihovem organizmu odkrijejo parazite. 

FDA je zatem objavila resno opozorilo Američanom, da naj prenehajo uporabljati veterinarska zdravila za zdravljenje covida-19. 

"Niste konj. Niste krava. Resno. Prenehajte s tem," je FDA objavila na Twitterju. 

Ivermektin sicer znanstveniki še preučujejo kot možno zdravilo v primeru bolezni covid-19. V teku je več študij, ki naj bi dokazale njegovo učinkovitost, a za zdaj še nobena ni nedvoumno dokazala, da bi lahko omenjeno zdravilo pomenilo velik preboj v boju z virusom, ki je ohromil celoten planet. 

Za zdaj tako Svetovna zdravstvena organizacija, FDA, kot tudi Evropska agencija za zdravila (EMA) odsvetujejo uporabo ivermektina za zdravljenje covida-19. 

Kot so v obširnejšem članku na to temo pisali na Delu, je tudi podjetje Merck, proizvajalec ivermektina, že februarja letos opozorilo, da je dokazov o učinkovitosti premalo. Vrsta strokovnjakov tako pri nas kot v tujini že od začetka omemb ivermektina kot možnega zdravila za covid-19 opozarjajo, da je jemanje zdravil na lastno pest tako dvomljivo z vidika morebitne neučinkovitosti kot tudi nevarno. 

Napoved Ostrejši ukrepi za necepljene Zadnji podatki skrbijo Skrb vzbujajoče: Vse več zasedenih postelj za bolnike s covid-19

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • Syn
    17:34 30. Avgust 2021.

    Teleta si raje vbrizgavajo ta "cepiva", namesto ivermectina. Ampak ok, ni mi jih žal. Kr pikajte se, vsake pol leta …

  • MS
    12:31 30. Avgust 2021.

    Ivermectin je zdravilo za konje!!!

  • 09:29 30. Avgust 2021.

    Nič ne pomaga. Antivakserji bodo še naprej ostali na Ivermectinu :)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.