Zdravje
6043 ogledov

Agencija za zdravila: Niste konji ali krave. Resno, prenehajte s tem!

Zdravila Profimedias
Resno opozorilo ljudem, ki so se soočanja z okužbo z novim koronavirusom lotevajo na svoj način.

Ameriška agencija za hrano in zdravila FDA je prejela več prijav o hospitalizaciji ljudi, okuženih z novim koronavirusom, ki so jemali zdravilo ivermektin, poroča NBC. Ta se sicer uporablja za zdravljenje konjev, v primeru, da v njihovem organizmu odkrijejo parazite. 

FDA je zatem objavila resno opozorilo Američanom, da naj prenehajo uporabljati veterinarska zdravila za zdravljenje covida-19. 

"Niste konj. Niste krava. Resno. Prenehajte s tem," je FDA objavila na Twitterju. 

Ivermektin sicer znanstveniki še preučujejo kot možno zdravilo v primeru bolezni covid-19. V teku je več študij, ki naj bi dokazale njegovo učinkovitost, a za zdaj še nobena ni nedvoumno dokazala, da bi lahko omenjeno zdravilo pomenilo velik preboj v boju z virusom, ki je ohromil celoten planet. 

Za zdaj tako Svetovna zdravstvena organizacija, FDA, kot tudi Evropska agencija za zdravila (EMA) odsvetujejo uporabo ivermektina za zdravljenje covida-19. 

Kot so v obširnejšem članku na to temo pisali na Delu, je tudi podjetje Merck, proizvajalec ivermektina, že februarja letos opozorilo, da je dokazov o učinkovitosti premalo. Vrsta strokovnjakov tako pri nas kot v tujini že od začetka omemb ivermektina kot možnega zdravila za covid-19 opozarjajo, da je jemanje zdravil na lastno pest tako dvomljivo z vidika morebitne neučinkovitosti kot tudi nevarno. 

testiranje covid-19 koronavirus hitri testi Napoved Zdravje Ostrejši ukrepi za necepljene Intenzivna nega koronavirus Zadnji podatki skrbijo Zdravje Skrb vzbujajoče: Vse več zasedenih postelj za bolnike s covid-19

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar Syn
    Syn 17:34 30.avgust 2021.

    Teleta si raje vbrizgavajo ta "cepiva", namesto ivermectina. Ampak ok, ni mi jih žal. Kr pikajte se, vsake pol leta po novo dozo če vam paše. Samo mene pustite na miru in ne gnjavite več s tem cepljenjem ker ste ...prikaži več že res dosadni kot muhe.

  • Avatar MS
    MS 12:31 30.avgust 2021.

    Ivermectin je zdravilo za konje!!!

  • sandi76 09:29 30.avgust 2021.

    Nič ne pomaga. Antivakserji bodo še naprej ostali na Ivermectinu :)