Alarmantno opozorilo Svetovne zdravstvene organizacije

Foto: Epa
Foto: Epa
Sporočilo glede stanja obolelosti s covid-19 po svetu.
Oglej si celoten članek

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je včeraj zabeležila rekordni porast števila primerov okuženih z novim koronavirusom v enem dnevu; v 24-tih urah je bilo na svetu 338.779 na novo zabeleženih primerov. 

Število mrtvih je zrastlo za 5514, trenutno jih je 1,05 milijona. Indija je zabeležila 78.524 novih primerov, Brazilija 41.906, ZDA 38.904. Prejšnja rekordna številka novih primerov je bila zabeležena 2. oktobra, znašala je 330.340. 

Dnevno število novih primerov okužb z novim koronavirusom v Franciji je ostal nad rekordnih 18 tisoč že drugi dan zapored, Italija je zabeležila več kot štiri tisoč novih primerov v enem dnevu prvič od sredine aprila. V bolnišnicah v pariški regiji je aktiviran načrt za izredne situacije, odpovedane so operacije, ki niso nujne, število obolelih s covid-19 predstavlja skoraj polovico vseh pacientov na oddelkih intenzivne nege. 

Tudi število na novo okuženih v Veliki Britaniji je doseglo novo rekordno vrednost z več kot 17 tisoč novih primerov. Novi primeri v Belgiji so v porastu že sedem dni zapored, Nemčija je poročala o najvišji dnevni številki novih okužb od aprila. Ruske oblasti so državljanom naložile, da za vikend ostanejo doma, potem ko so včeraj zabeležili 11.493 novih primerov, kar je blizu rekordnega števila 11. maja, ko so bili na vrhuncu epidemije in ko so bili v veljavi strogi ukrepi za zajezitev širjenja virusa. 

Foto: Epa Koronavirus v ZDA

Slovenija Objavili podatke: Številke novih okužb tudi včeraj strašljive

Opozarjajo na "utrujenost pred pandemijo" 

WHO je Že pred temi včerajšnjimi zbranimi številkami evropske države opozorila pred "utrujenostjo glede pandemije covida-19", kar bi lahko ogrozilo soočanje z novim koronavirusom.  Kot je po poročanju STA v posebni izjavi izpostavil direktor WHO za Evropo Hans Kluge, so Evropejci od začetka pandemije vložili velik trud za zajezitev covida-19. "To je zahtevalo velik davek, ki nas je vse izčrpal, ne glede na to, kje živimo, ali kaj delamo. V takih okoliščinah je normalno, da se počutimo apatične in demotivirane, da smo utrujeni," je opozoril.

Zato po njegovih besedah tudi ni presenetljivo, da skupni zbrani podatki iz evropskih držav kažejo, da se ta utrujenost povečuje. "Čeprav utrujenost merimo na različne načine, da so stopnje različne od države do države, pa ocenjujemo, da je ta v nekaterih primerih presegla 60 odstotkov," je opozoril Kluge.

WHO je podatke o počutju in obnašanju ljudi zbral skupaj s 27 evropskimi državami. Utrujenost so merili na podlagi podatkov o tem, kako posamezniki dojemajo nevarnost bolezni, kakšno je njihovo lastno obnašanje za preprečevanje širjenja okužb in do katere stopnje upoštevajo sprejete ukrepe za boj proti covidu-19.

Ta utrujenost med ljudmi je bila pričakovana, kljub temu pa je Kluge prepričan, da je možno poživiti prizadevanja za boj proti novim izzivom, ki jih še prinaša boj proti covidu-19. Države bi morale "zgolj" prisluhniti javnosti in skupaj najti "nove in inovativne rešitve".

V WHO priporočajo tudi uporabo drugih strokovnjakov, ne le zdravnikov in strokovnjakov za javno zdravje. Izpostavil je Nemčijo, ki je pripravila posvet s filozofi, zgodovinarji, teologi, behavioristi in sociologi pri določanju ravnotežja med sprejemanjem prisilnih ukrepov države.

Covid-19 Tako danes pri nas v primerjavi s pomladjo poteka zdravljenje covida-19

Foto: Profimedia Novi koronavirus

Zdravje Stanje se je občutno poslabšalo, takšne so projekcije za naprej

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 11:07 9. Oktober 2020.

    ALARMANTNO OPOZORILO: Lud jebe zbunjenog

  • 11:05 9. Oktober 2020.

    WHO greznica se je spet napolnila in bruha sovraštvo po narodu v cilju ga spraviti na kolena. Ne bo vam …

  • 11:01 9. Oktober 2020.

    Ne nam nabijat laži od WHO, preklete pizde mafijozne. A ni dovolj že od naših presrancev, treba še od WHO …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.