Ali solate res ne smemo rezati s kovinskim nožem?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Za pojasnila smo se obrnili na strokovnjaka.
Oglej si celoten članek

Med zajemamo z leseno paličico ali žlico in ne z običajno žlico, priporočajo pridelovalci tega zdravilnega živila in dodajajo, da pri stiku s kovinsko žlico lahko pokvarimo vitamine v medu.

Foto: Profimedia med Proizvajalci nam ponujajo različne žličke in paličice, na primer iz lesa češnje, saj bomo po njihovem le tako ohranili zdravilne lastnosti medu: "Čebelji mleček se v celoti pobira ročno, z leseno žličko. Žlička za odvzem mlečka naj bo lesena ali plastična," pridelovalce opozarjajo na Čebelarski zvezi Slovenije in dodajajo, da kovinska žlička reagira s sestavinami iz mlečka.

"Večina kovin (v obliki ionov) deluje kot katalizatorji oksidacije vitaminov in drugih sestavin hrane. Čeprav so kovine prisotne v zelo majhnih količinah (ppm = del na milijon) so sposobne katalizirat oziroma posveševat različne reakcije," nam je na vprašanje, kaj je pravzaprav na tem, odgovoril strokovnjak za varnost živil na Biotehnični fakulteti v Ljubljani Andrej Vidrih, ki dodaja, da sta baker in železo poznana kot najmočnejša katalizatorja oksidacije.

Vitamin C najbolj občutljiv

Čeprav gre v tem primeru za nizko prisotnost kovin, se torej izplača upoštevati nasvete, nenazadnje tudi pri zelenjavi in sadju, na primer solati, ki je naj ne bi rezali s kovinskim nožem.

Priporočeno je trganje, saj tako pripomoremo, da solata ne izgublja vitaminov. Podobna priporočila veljajo za na primer kivi, sadje z veliko vitamina C, ki ga naj ne bi jedli s kovinsko žličko.

"Vitamini, predvsem C ,so še posebej občutljivi, od drugih sestavin pa tudi maščobe, ki postanejo pri oksidaciji žarke. Da bi zmanjšali vpliv kovin, se v izdelke dodaja citronska kislina, ki kelira kovinske ione in s tem prepreči oksidacijo," nam je pojasnil strokovnjak in dodal, da nasveti naših babic in mam vsekakor držijo: "To drži, prisotnost kovinskih ionov lahko v ustreznih razmerah vodi do nastanka reaktivnih oblik kisika in prostih radikalov, ki poškodujejo molekule," je še pojasnil. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.