Zdravje > Prehrana
576 ogledov

Ali solate res ne smemo rezati s kovinskim nožem?

Rezanje solate Profimedias
Za pojasnila smo se obrnili na strokovnjaka.

Med zajemamo z leseno paličico ali žlico in ne z običajno žlico, priporočajo pridelovalci tega zdravilnega živila in dodajajo, da pri stiku s kovinsko žlico lahko pokvarimo vitamine v medu.

med | Avtor: Profimedias Profimedias
Proizvajalci nam ponujajo različne žličke in paličice, na primer iz lesa češnje, saj bomo po njihovem le tako ohranili zdravilne lastnosti medu: "Čebelji mleček se v celoti pobira ročno, z leseno žličko. Žlička za odvzem mlečka naj bo lesena ali plastična," pridelovalce opozarjajo na Čebelarski zvezi Slovenije in dodajajo, da kovinska žlička reagira s sestavinami iz mlečka.

"Večina kovin (v obliki ionov) deluje kot katalizatorji oksidacije vitaminov in drugih sestavin hrane. Čeprav so kovine prisotne v zelo majhnih količinah (ppm = del na milijon) so sposobne katalizirat oziroma posveševat različne reakcije," nam je na vprašanje, kaj je pravzaprav na tem, odgovoril strokovnjak za varnost živil na Biotehnični fakulteti v Ljubljani Andrej Vidrih, ki dodaja, da sta baker in železo poznana kot najmočnejša katalizatorja oksidacije.

Vitamin C najbolj občutljiv

Čeprav gre v tem primeru za nizko prisotnost kovin, se torej izplača upoštevati nasvete, nenazadnje tudi pri zelenjavi in sadju, na primer solati, ki je naj ne bi rezali s kovinskim nožem.

Priporočeno je trganje, saj tako pripomoremo, da solata ne izgublja vitaminov. Podobna priporočila veljajo za na primer kivi, sadje z veliko vitamina C, ki ga naj ne bi jedli s kovinsko žličko.

"Vitamini, predvsem C ,so še posebej občutljivi, od drugih sestavin pa tudi maščobe, ki postanejo pri oksidaciji žarke. Da bi zmanjšali vpliv kovin, se v izdelke dodaja citronska kislina, ki kelira kovinske ione in s tem prepreči oksidacijo," nam je pojasnil strokovnjak in dodal, da nasveti naših babic in mam vsekakor držijo: "To drži, prisotnost kovinskih ionov lahko v ustreznih razmerah vodi do nastanka reaktivnih oblik kisika in prostih radikalov, ki poškodujejo molekule," je še pojasnil. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.