Alojz Ihan na enostaven način razložil razliko med gripo in covid-19

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Kakšna je dejanska razlika med smrtnostjo pri gripi in covid-19?
Oglej si celoten članek

Vseslovenska raziskava o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji je pokazala, da so protitelesa, ki kažejo na okužbo z virusom, našli pri  41 izmed 1318 ljudi, ki so sodelovali v raziskavi. Na podlagi rezultata so ocenili, da se je z virusom okužilo med dva in štiri odstotke prebivalcev Slovenije – torej med 40.000 in 80.000 Slovencev.

Strokovnjak Miroslav Petrovec pojasnjuje, zakaj pride do težkega poteka

O smrtnosti novega koronavirusa raziskava po besedah Miroslava Petrovca, ki raziskavo vodi, ne govori. A glede na ocenjeno število okuženih v slovenski študiji in število umrlih lahko izračunamo, da je umrlo od 0,125 do 0,25 odstotka tistih, ki so se z novim virusom okužili. 

Infekcijska smrtnost vs. smrtnost bolnikov

Ali to pomeni, da je smrtnost opazno nižja in precej podobna kot tista pri gripi? Alojz Ihan je v pogovoru na Valu 202 opozoril, da gre pri razpravah o smrtnosti covid-19 in primerjavah z gripo pogosto za mešanje pojmov, saj moramo ločevati med infekcijsko smrtnostjo, t. j. smrtnostjo vseh, ki so prišli v stik z virusom, in smrtnostjo bolnikov, t. j. tistih, ki so zboleli in so zato evidentirani.

Foto: Profimedia Covid-19

"So bolezni, pri katerih je razmerje ena proti ena," razlaga Ihan. "Pri okužbi za HIV vsak, ki dobi okužbo, zboli. Infekcijska smrtnost je enaka smrtnosti bolnikov. Pri nekaterih boleznih je med njima ogromna razlika, npr. pri hepatitisu B, kjer je okuženih veliko ljudi, a samo manjši del okuženih zboli."

Če primerjamo smrtnost tistih, pri katerih so našli protitelesa, in tistih, ki dejansko zbolijo, so po besedah Ihana ugotovili, da je smrtnost bolezni covid-19 od ena do pet odstotna, medtem ko je infekcijska smrtnost 10-krat manjša, t. j. 0,5- odstotna, kar pomeni, da umre približno pet oseb na tisoč obolelih.

Koronavirus Alojz Ihan: O tem si ne upamo niti razmišljati

"Ko govorimo o smrtnosti zaradi gripe, vedno govorimo o smrtnosti zbolelih zaradi gripe," poudarja Ihan. "Ta podatek je pri gripi približno en promil, približno eden od 1000 tistih, ki zbolijo za gripo, umre. Pri starejših je ta odstotek višji in znaša približno en odstotek, medtem ko je v srednji generaciji ta odstotek precej nižji."

Smrtnost pri covid-19 je najmanj deset krat višja kot pri gripi

Primerjati infekcijsko smrtnost pri covid-19 s smrtnostjo bolnikov pri gripi je po besedah Ihana napačna primerjava, ker se infekcijska smrtnost pri gripi ne meri, ampak se jo v redkih raziskovalnih člankih samo ocenjuje. "Te ocene pravijo, da je infekcijska smrtnost pri gripi dva do štiri krat nižja, kot je smrtnost bolnikov," poudarja Ihan.

Foto: Profimedia Covid-19

Koronavirus Miroslav Petrovec pojasnjuje najnovejša dognanja o koronavirusu

V tem primeru bi bila infekcijska smrtnost pri gripi od pol do četrt promila, kar pomeni, da umre en človek na 2000 do 4000 primerov, torej od 10 do 20 krat manj kot pri covid-19.

"Infekcijska smrtnost je pri covid-19 najmanj 10-krat večja kot pri gripi," razlaga Ihan in ob tem poudarja, da je treba upoštevati tudi, da imajo ljudje pri gripi, ki se pojavlja vsako sezono protitelesa proti dosedanjim sevom, poleg tega se določen del populacije tudi cepi. "Ko se pojavi gripa, je maksimalna možnost, da se bo okužilo in zbolelo do deset odstotkov ljudi, medtem ko je potencial zbolevnosti pri covid-19 med 50 in 80 odstoten, odvisno od urbanosti okolja."

dezurni@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:20 15. Maj 2020.

    In kaj pravijo patologi? In nato vse tiho je bilo...

  • 19:39 15. Maj 2020.

    covid-10....bebci uredniški

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.