Slovenci iz Združenih držav uvažajo glave mrtvih

Foto: Profimedia Truplo
Ameriško podjetje MedCure Inc. mastno služi s prodajo človeških delov po celem svetu, piše Reuters.
Oglej si celoten članek

Podjetje se ukvarja s čiščenjem delov telesa ameriških darovalcev organov, ki jih nato pošilja tudi v Slovenijo. MedCure tako na letni ravni proda več kot 10.000 človeških delov, od tega jih okoli petino pošljejo v tujino.

Dele telesa pošiljajo tudi na Nizozemsko, odkoder izvažajo “blago” v 22 drugih držav z letalom ali tovornjakom. Po poročanju Reutersa naj bi bilo največje povpraševanje po kolenih, glavah in trupu. “V nasprotju s številnimi razvitimi državami, ZDA ne urejajo tako natančno prodaje delov podarjenih teles. To je podjetjem kot je MedCure omogočilo hitro rast izvoza v zadnjem desetletju,” piše Reuters: "Pri tem nima nobena druga država takšne industrije, ki bi lahko zagotovila tako priročno in zanesljivo oskrbo delov človeškega telesa." 

Pisci Reutersa so sicer že lani pisali in opozarjali, da imajo ZDA tako slabo regulirano območje o delih človeškega telesa, da lahko skoraj vsakdo zakonito kupi ali proda telesne dele. So pa ZDA bolj stroge na sami meji, kjer morajo biti deli človeškega telesa v “pošiljkah” ustrezno zavarovane in brez infekcij.

Med državami omenjajo Slovenijo

Reuters ugotavlja, da je družba od leta 2008 izvozila dele teles v vsaj 45 držav, vključno z Italijo, Izraelom, Mehiko, Kitajsko, Venezuelo in Saudsko Arabijo.

Medenice in noge pošiljajo na Univerzo v Maleziji, noge v podjetja v Braziliji in Tučiji, glave v bolnišnice v Sloveniji, cela telesa proučujejo na medicinskih šolah na Karibih, plastični kirurgi iz Nemčije uporabljajo glave mrtvih Američanov za nove tehnike plastične kirurgije …

MedCure je zdaj po poročanju Reutersa predmet zvezne preiskave, delno se preiskava nanaša tudi na čezmorski prevoz. Odvetnik MedCura Jeffrey Edelson pojasnjuje, da sodelujejo s preiskovalci in da so zavezani k izpolnjevanju najvišjih standardov v industriji. Dodaja, da so njihovi ladijski prevozniki, vozniki in drugi prevozniki posebej usposobljeni za varno ravnanje in prevoz človeških osebkov.

Ne na ljubljansko medicinsko fakulteto

"Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani ne prejema ali uvaža teles ali delov teles iz tujine," so nam takoj javili iz Inštituta za anatomijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 09:36 12. Februar 2018.

    Slovenija spet taji ,da ni res glede trupel

  • 09:12 11. Februar 2018.

    Uvožene glave bi morali zamenjati našim vele-umom ob takšnih izjavah ,ki jih slišimo zadnje dneve v parlamentu .

  • 19:48 10. Februar 2018.

    Brez mrtvih, bi bilo vse manj živih.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.