Zdravje > Aktualno
25082 ogledov

Slovenci iz Združenih držav uvažajo glave mrtvih

Truplo
Ameriško podjetje MedCure Inc. mastno služi s prodajo človeških delov po celem svetu, piše Reuters.

Podjetje se ukvarja s čiščenjem delov telesa ameriških darovalcev organov, ki jih nato pošilja tudi v Slovenijo. MedCure tako na letni ravni proda več kot 10.000 človeških delov, od tega jih okoli petino pošljejo v tujino.

Dele telesa pošiljajo tudi na Nizozemsko, odkoder izvažajo “blago” v 22 drugih držav z letalom ali tovornjakom. Po poročanju Reutersa naj bi bilo največje povpraševanje po kolenih, glavah in trupu. “V nasprotju s številnimi razvitimi državami, ZDA ne urejajo tako natančno prodaje delov podarjenih teles. To je podjetjem kot je MedCure omogočilo hitro rast izvoza v zadnjem desetletju,” piše Reuters: "Pri tem nima nobena druga država takšne industrije, ki bi lahko zagotovila tako priročno in zanesljivo oskrbo delov človeškega telesa." 

Pisci Reutersa so sicer že lani pisali in opozarjali, da imajo ZDA tako slabo regulirano območje o delih človeškega telesa, da lahko skoraj vsakdo zakonito kupi ali proda telesne dele. So pa ZDA bolj stroge na sami meji, kjer morajo biti deli človeškega telesa v “pošiljkah” ustrezno zavarovane in brez infekcij.

Med državami omenjajo Slovenijo

Reuters ugotavlja, da je družba od leta 2008 izvozila dele teles v vsaj 45 držav, vključno z Italijo, Izraelom, Mehiko, Kitajsko, Venezuelo in Saudsko Arabijo.

Medenice in noge pošiljajo na Univerzo v Maleziji, noge v podjetja v Braziliji in Tučiji, glave v bolnišnice v Sloveniji, cela telesa proučujejo na medicinskih šolah na Karibih, plastični kirurgi iz Nemčije uporabljajo glave mrtvih Američanov za nove tehnike plastične kirurgije …

MedCure je zdaj po poročanju Reutersa predmet zvezne preiskave, delno se preiskava nanaša tudi na čezmorski prevoz. Odvetnik MedCura Jeffrey Edelson pojasnjuje, da sodelujejo s preiskovalci in da so zavezani k izpolnjevanju najvišjih standardov v industriji. Dodaja, da so njihovi ladijski prevozniki, vozniki in drugi prevozniki posebej usposobljeni za varno ravnanje in prevoz človeških osebkov.

Ne na ljubljansko medicinsko fakulteto

"Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani ne prejema ali uvaža teles ali delov teles iz tujine," so nam takoj javili iz Inštituta za anatomijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Komentarjev 13
 • Janez Smodis 09:36 12.februar 2018.

  Slovenija spet taji ,da ni res glede trupel

 • Avatar Leon
  Leon 09:12 11.februar 2018.

  Uvožene glave bi morali zamenjati našim vele-umom ob takšnih izjavah ,ki jih slišimo zadnje dneve v parlamentu .

 • Rado Stajnko 19:48 10.februar 2018.

  Brez mrtvih, bi bilo vse manj živih.