Bakterija, ki napada živo meso

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
Zdravniki zaskrbljeni, stanje prerašča v epidemijo.
Oglej si celoten članek

V Avstraliji, zlasti v državi Victorija, velja skoraj izredno stanje zaradi bakterije, ki je sicer značilna za afriške države. Ta povzroča hude kožne razjede, uničuje človeško tkivo in se zelo hitro širi.

O bakteriji ni veliko znanega, zdravljenje je zelo oteženo. V Avstraliji so se obolenja s to bakterijo v zadnjih štirih letih povišale za 400 odstotkov, nekateri zdravniki menijo, da že lahko govorimo o epidemiji.

Infektolog doktor Daniel O'Brien je za vodilni medicinski časopis Avstralije izpostavil, da v zadnjem času okužbe s to bakterijo postajajo vse težje. Zdravniki so pozvali vlado, da po hitrem postopku odobri dodatna sredstva za raziskave te bakterije.

Nepojasnjeno Ušla smrtonosna bakterija

Kako to, da se je bakterija, ki je značilna za tropska območja, v takšnem zamahu pojavila v Avstraliji, strokovnjaki nimajo odgovora. "Nihče ne razume, kaj se dogaja in zakaj se pri nas okužbe tako naglo širijo," je izpostavil dr. O'Brien. "Težava je v tem, ker nimamo mnogo časa za razmišljanje, potrebno je hitro delovanje."

Oblasti VIctorije so pri tem navedle, da so za namen zajezitve epidemije že namenili več kot milijon avstralskih dolarjev, denar namenjajo tudi za večjo osveščenost ljudi.

Bolezen je sicer pogosta na ruralnih območjih zahodne in centralne Afrike, Nove Gvineje, Latinske Amerike in tropske Azije.

Nevarna bakterija Igral se je s psom, nato ostal brez nog

Kožno bolezen povzroča bakterija mycobacterium ulcerans, ki vzpodbuja toksine, da uničujejo celice kože, potkožno tkivo in male žilice, kar povzroča razjede in dobesedno izgube kože. Razjeda se sčasoma povečuje, privede lahko do hudih deformacij. Najpogosteje se pojavlja na udih, lahko pa se pojavi tudi na trupu ali obrazu.

Zdravniki za zdaj še nimajo odgovora, kako bakterija pride na človeka, verjamejo, da iz tal ali vode. Ena izmed teorij je naklonjena tudi odgovoru, da bakterijo prenašajo komarji.

Oslovski kašelj Bakterija bo "ušla" cepivu

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.