Batata za krepitev imunskega sistema

Foto: Shutterstock sladki krompir
Sladki krompir ali batata je krompirju podoben gomolj, ki pa ne spade v isto botanično skupino kot navadni krompir. Njegov okus je mnogim zelo všeč, nekateri ga primerjajo s kostanjem.
Oglej si celoten članek

Uporabimo ga lahko za številne namene, za kuhanje in za peko, za sladice in celo za solato. Tudi v Sloveniji je vse bolj priljubljen, tako zaradi okusa kot zaradi pozitivnega učinka na zdravje. 

Sladki krompir mnogi zaradi dobrega okusa jedo tudi kot glavno jed. Zelo priljubljen in tudi zdrav način priprave je krompir iz pečice. Krompir narežete na poljubno veliko keščke, ter ga v pečici pečete na približno 200 stopinjah Celzija. Dolžino prilagodite velikosti koščkov, prvič bo najbolje, da ga sproti okušate. Ponavadi bo dovolj, da se peče 20 minut. Krompir lahko olupite ali pa ga dobro operete ter pečete kar z olupkom.

Sodeč po splošnem receptu je najbolje, če krompir pred peko solite, dodate želene začimbe (česen, timijan) ter malce olja. Bo pa mnogim všeč tudi sladki okus nesoljene batate. 

Krepi imunski sistem

Sladki krompir je bogat z vitaminom C, pa tudi z vitaminom D, ki igra pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema. Veliko ima tudi železa in magnezija, v tem slastnem živilu najdemo tudi kalij, karotenoide, vitamina A in B6.

Sladki krompir ima debelejšo lupino od navadnega, najpogostejši so oranžni, obstajajo pa še rumeni in beli. So med seboj kar različni, eni so bolj sočni, drugi mokasti. Njihovo meso se med kuhanjem zelo omehča, iz njega lahko naredimo tudi kašo za dojenčka.

Za sladkorne bolnike

Najnovejša raziskava objavljena v reviji British Medical Journal pa dokazuje pozitivne učinke sladkega krompirja na sladkorne bolnike, saj pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Pozitiven učinek ima snov v olupku krompirja imenovana Cajapo, ki naj bi zniževal tudi slab holesterol. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.