Uporabimo ga lahko za številne namene, za kuhanje in za peko, za sladice in celo za solato. Tudi v Sloveniji je vse bolj priljubljen, tako zaradi okusa kot zaradi pozitivnega učinka na zdravje.
Sladki krompir mnogi zaradi dobrega okusa jedo tudi kot glavno jed. Zelo priljubljen in tudi zdrav način priprave je krompir iz pečice. Krompir narežete na poljubno veliko keščke, ter ga v pečici pečete na približno 200 stopinjah Celzija. Dolžino prilagodite velikosti koščkov, prvič bo najbolje, da ga sproti okušate. Ponavadi bo dovolj, da se peče 20 minut. Krompir lahko olupite ali pa ga dobro operete ter pečete kar z olupkom.
Sodeč po splošnem receptu je najbolje, če krompir pred peko solite, dodate želene začimbe (česen, timijan) ter malce olja. Bo pa mnogim všeč tudi sladki okus nesoljene batate.
Krepi imunski sistem
Sladki krompir je bogat z vitaminom C, pa tudi z vitaminom D, ki igra pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema. Veliko ima tudi železa in magnezija, v tem slastnem živilu najdemo tudi kalij, karotenoide, vitamina A in B6.
Sladki krompir ima debelejšo lupino od navadnega, najpogostejši so oranžni, obstajajo pa še rumeni in beli. So med seboj kar različni, eni so bolj sočni, drugi mokasti. Njihovo meso se med kuhanjem zelo omehča, iz njega lahko naredimo tudi kašo za dojenčka.
Za sladkorne bolnike
Najnovejša raziskava objavljena v reviji British Medical Journal pa dokazuje pozitivne učinke sladkega krompirja na sladkorne bolnike, saj pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Pozitiven učinek ima snov v olupku krompirja imenovana Cajapo, ki naj bi zniževal tudi slab holesterol.