Pa smo spet tam: "Vladi smo predlagali obvezno nošenje mask"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
"Kot državljanka pa mislim, da bi morda lahko kakšen dopust na Hrvaškem letos izpustili in ostali v sredini, ki jo poznamo," je dejala infektologinja Bojana Beovićč.
Oglej si celoten članek

V torek so v Sloveniji potrdili 7 novih okužb s koronavirusom, gre za tretji največji porast okužb v tem mesecu, o največjem v zadnjih dveh mesecih, smo poročali včeraj, ko so potrdili 13 novih okužb. 

Koronavirus v SLO Spet skok novih okužb, viša se število pacientov na intenzivnih oddelkih

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, infektologinja Bojana Beović, je po sinočnjem sestanku danes pred novinarji dejala, da je njena svetovalna skupina vladi predlagala obvezno uporabo mask v zaprtih javnih prostorih. 

"Razmere so obvladljive, prva stvar pa je še vedno v doslednem izvajanje ukrepov, preveč ljudi je v enem prostoru, to navodilo za nošenje mask je dvoumno," je pojasnila.

Vladi so predlagali aplikacijo za sledenje, ki bi jo bilo treba po njenem uskladiti z ostalimi državami v Evropi. 

Po besedah infektologinje so sicer zadnji primeri posledica vnosov v državo, največ čez južno mejo. Večina teh primerov je po njenem povzročila še dodatne primere v državi oziroma sekundarne okužbe. 

Število okuženih je večje, zato je tudi v UKC Ljubljana po novem več bolnikov. "Trije v bolnišnici so aktivno okuženi, drugi pa so hospitalizirani, ker zdravljenje traja dolgo," je dodala ob tem. 

Dodala je, da se zavzemajo tudi za dosledno upoštevanje veljavnih ukrepov, recimo vzdrževanje razdalje v gostinskih lokalih, na kar smo v zadnjem času kar nekoliko pozabili.

Kaj pa dopust na Hrvaškem

Situacija na Hrvaškem je po mnenju strokovnjakinje podobna kot v Sloveniji. Vse, ki gredo na Hrvaško, je pozvala, naj spoštujejo zaščitne ukrepe. "Glede na objektivne podatke ne morem reči, da odsvetujem letovanje na Hrvaškem, kot državljanka pa mislim, da bi morda lahko kakšen dopust na Hrvaškem letos izpustili in ostali v sredini, ki jo poznamo," je dejala.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 18:31 24. Junij 2020.

    Ne vem, če maske kaj pomagajo, kot pravijo s tem zaščitimo druge, da jih ne okužimo, potem ne vem zakaj …

  • 17:02 24. Junij 2020.

    Mene vagcina proti Covidu 19, ne bo videla.

  • 14:05 24. Junij 2020.

    zaradi jugovičev bomo spet mi nafukal..zaprt mejo takoj

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.