Zdravje > Aktualno
13541 ogledov

Pa smo spet tam: "Vladi smo predlagali obvezno nošenje mask"

Bojana Beović Saša Despot
"Kot državljanka pa mislim, da bi morda lahko kakšen dopust na Hrvaškem letos izpustili in ostali v sredini, ki jo poznamo," je dejala infektologinja Bojana Beovićč.

V torek so v Sloveniji potrdili 7 novih okužb s koronavirusom, gre za tretji največji porast okužb v tem mesecu, o največjem v zadnjih dveh mesecih, smo poročali včeraj, ko so potrdili 13 novih okužb. 

Covid-19, UKC Ljubljana Koronavirus v SLO Zdravje Spet skok novih okužb, viša se število pacientov na intenzivnih oddelkih

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, infektologinja Bojana Beović, je po sinočnjem sestanku danes pred novinarji dejala, da je njena svetovalna skupina vladi predlagala obvezno uporabo mask v zaprtih javnih prostorih. 

"Razmere so obvladljive, prva stvar pa je še vedno v doslednem izvajanje ukrepov, preveč ljudi je v enem prostoru, to navodilo za nošenje mask je dvoumno," je pojasnila.

Vladi so predlagali aplikacijo za sledenje, ki bi jo bilo treba po njenem uskladiti z ostalimi državami v Evropi. 

Po besedah infektologinje so sicer zadnji primeri posledica vnosov v državo, največ čez južno mejo. Večina teh primerov je po njenem povzročila še dodatne primere v državi oziroma sekundarne okužbe. 

Število okuženih je večje, zato je tudi v UKC Ljubljana po novem več bolnikov. "Trije v bolnišnici so aktivno okuženi, drugi pa so hospitalizirani, ker zdravljenje traja dolgo," je dodala ob tem. 

Dodala je, da se zavzemajo tudi za dosledno upoštevanje veljavnih ukrepov, recimo vzdrževanje razdalje v gostinskih lokalih, na kar smo v zadnjem času kar nekoliko pozabili.

Kaj pa dopust na Hrvaškem

Situacija na Hrvaškem je po mnenju strokovnjakinje podobna kot v Sloveniji. Vse, ki gredo na Hrvaško, je pozvala, naj spoštujejo zaščitne ukrepe. "Glede na objektivne podatke ne morem reči, da odsvetujem letovanje na Hrvaškem, kot državljanka pa mislim, da bi morda lahko kakšen dopust na Hrvaškem letos izpustili in ostali v sredini, ki jo poznamo," je dejala.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 12
  • fiston 18:31 24.junij 2020.

    Ne vem, če maske kaj pomagajo, kot pravijo s tem zaščitimo druge, da jih ne okužimo, potem ne vem zakaj 14 dnevna karantena ali pa sploh nič. Če maske res kaj pomagajo, bi bilo verjetno dovolj, če bi oni ki ...prikaži več pridejo od zunaj morali 14 dni nositi masko. Verjetno bi bilo to bolj smiselno, ne pa 14 dni karantene. Ampak očitno je tam samo nič ali karantena, za ostale pa maske...., dokler ni zopet karantena.

  • leka 17:02 24.junij 2020.

    Mene vagcina proti Covidu 19, ne bo videla.

  • gregor51 14:05 24.junij 2020.

    zaradi jugovičev bomo spet mi nafukal..zaprt mejo takoj