Bi radi shujšali? Povsem nove ugotovitve o zelenem čaju

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rezultat raziskave je pomemben, saj sta tako imenovana nealkoholna zamaščenost jeter in debelost pomemben svetovni zdravstveni problem.
Oglej si celoten članek

Zamaščena jetra so težava, ki jo ima že 25 odstotkov Slovencev. Gre za to, da v tem organu nabere več maščobnih celic, kot bi jih smelo biti. Nekoč je veljalo prepričanje, da imajo zamaščena jetra zgolj tisti, ki popijejo preveč alkohola. Podrobnejše analize pa so dokazale, da alkohol ni edini povzročitelj zamaščenosti jeter. Zamaščenost spodbujajo še stres, vplivi iz okolja, kajenje, uživanje določenih tablet, nepravilno prehranjevanje, uživanje sladkih pijač, premalo gibanja.

Zdravje Zamaščena jetra: Težava, ki jo ima 25 odstotkov Slovencev

Debelost je eden izmed dejavnikov, ki močno vplivajo na nastanek zamaščenih jeter. Ko enkrat pride do zamaščenih jeter zaradi preobremenitve in zmanjšanega delovanja jeter, je zelo težko izgubiti odvečno težo, skratka, bolj, kot so jetra zamaščena, težje je shujšati. 

Slabo delovanje jeter lahko poveča tveganje za srčno-žilne bolezni, kot so ateroskleroza, visok krvni pritisk, srčni infarkt in kap. Prvi znak, da nam jetra ne delujejo več dobro, je lahko pridobivanje maščobe na trebuhu. '

Kombinacija izvlečka zelenega čaja in vadbe lahko zmanjša zamaščenost jeter, ki je povezana z debelostjo za približno 75 odstotkov, kažejo rezultati laboratorijske študije, opravljene na miših. "Rezultat raziskave je pomemben, saj je takoimenovana nealkoholna zamaščenost jeter danes pomemben svetovni zdravstveni problem, ki naj bi se še poslabšal. Zaradi velike razširjenosti dejavnikov tveganja, kot sta debelost in sladkorna bolezen tipa 2, naj bi do leta 2030 ta bolezen prizadela več kot 100 milijonov ljudi. Tenutno ni potrjene terapije za to bolezen," je pojasnil Joshua Lambert, vodja študije in zredni profesor znanosti o hrani na ameriški Univerzi Penn State. 

To so znaki To so znaki, da imate zamaščena jetra

Gre za stanje, ki lahko vodi tudi v bolezenske spremembe in je zelo pogosto v državah, kjer ljudje uživajo veliko predelane hrane na osnovi prečiščenih ogljikovih hidratov in veliko nezdravih maščob. Ob tem zaužijejo premalo sadja in zelenjave. 

V raziskavi so ugotovili, da so pri miših, ki so jih 16 tednov krmili s hrano z veliko maščobami in so ob tem uživale ekstrakt zelenega čaja ter redno telovadile s kolesom, našli le četrtino lipidnih usedlin v jetrih. Te miške so imele v jetrih približno polovico manj maščobe kot kontrolna skupina.

Zdravje otrok Epidemija debelosti: V devetih evropskih državah predebelih več kot 30 odstotkov 11-letnih dečkov

Hrano predelajo drugače

Med raziskavo so opazili, da miši, ki uživajo ekstrakt zelenega čaja in so med tem aktivne, hranilne snovi dejansko predelajo na drugačen način. Menijo, da polifenoli zelenega čaja delujejo na prebavne encime, ki se izločajo v tankem črevesju in delno zavirajo razgradnjo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin v živilih. Torej, če miška v svoji prehrani ne prebavi maščob, te maščobe in kalorije, povezane z njo, preidejo skozi mišji prebavni sistem in končajo v njegovem iztrebku.

Poleg analize jetrnih tkiv miši, so v raziskavi, ki je bila nedavno objavljena v Journal of Nutritional Biochemistry, izmerili še vsebnost beljakovin in maščob v iztrebkih teh živali. Ugotovili so, da so imele miške, ki so uživale ekstrakt zelenega čaja in telovadile, višje koncentracije lipidov in beljakovin v telesu. "S pregledom jeter teh miši po končani študiji in s pregledom njihovih iztrebkov med raziskavo, smo videli, da miši, ki uživajo ekstrakt zelenega čaja in telovadijo, enostavno drugače predelajo hrano, " je za Science Daily pojasnil Lambert. "Verjamem, da bi se morali ljudje več ukvarjati s telesno dejavnostjo, zato je nadomeščanje visokokaloričnih pijač z brezkofeinskim dietetičnim zelenim čajem, ki nima kalorij, zelo pametna poteza, čeprav kliničnih podatkov o tem na ljudeh še nimamo," je dodal strokovnjak za prehrano. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.