Slovenija
7094 ogledov

To so znaki, da imate zamaščena jetra

Utrujenost Shutterstock
Jetra so naša kemična tovarna in opravljajo številne življenjsko pomembne naloge, od uravnavanja kemijskih snovi, med katere spadata tudi holesterol in žolč, do izdelave snovi, ki pri krvavitvi povzročajo nastanek krvnega strdka.

Ena poglavitnih nalog je razgrajevanje škodljivih snovi, ki se vsrkajo iz črevesja ali ki nastanejo drugje v telesu in nato njihova predelava v neškodljive snovi, ki se izločajo v žolč ali kri.

Vzrokov je več 

Dobro preučena je alkoholna bolezen jeter. Vzrok je dokazano povezan s pretiranim uživanjem alkohola. Na začetku ljudje kljub povečanim in zamaščenim jetrom nimajo težav. Dolgotrajno se okvara jeter izrazi z vnetjem ali celo s cirozo, kar pokažejo jetrni testi in pridružene telesne težave. Te so lahko občutljiva in povečana jetra, utrujenost, srbeča in porumenela koža, povečan trebuh in tudi hormonske težave. Pri moških so motnje lahko podobne tistim, ki jih povzroča preveč estrogena in premalo testosterona, kar se kaže kot utrujenost, upadanje libida in izgubo mišične mase.

Zamaščena jetra so lahko tudi posledica preobilnega hranjenja. Da je to res, že dolgo vedo rejci rac in gosi, ki pri živalih namerno ustvarjajo pogoje za povečanje in zamaščenje jeter. Uboge živali imajo zaprte v majhnih prostorih, da se minimalno gibajo ter jih prekomerno in nasilno hranijo. Že v nekaj tednih se živalim povečajo in zamastijo jetra, ki gredo potem v proizvodnjo francoske delikatese foie gras (v francoščini to pomeni mastna jetra). Prav taka patofiziologija pa se dogaja tudi v človeškem svetu, čeprav je tu morda še večji problem slab izbor hrane kot prenajedanje.

Mnogokrat zamaščena jetra opazijo tudi pri ljudeh z metabolnim sindromom, značilnim za debelost in diabetes, pri nekaterih zdravilih (metotreksat, kortikosteroidi, valproična kislina..) ter še pri drugih redkejših motnjah.

Naj delajo brez nadur

Veliki ali premalo izbirčni jedci imajo možnost, da zamaščena jetra polepšajo pravočasno, še preden se te tako okvarijo, da nastopijo trajne posledice. Na vso srečo se jetra lahko obnovijo in težavo po razbremenitvi odpravijo. Zmotno je, da so jetra zamaščena samo po mastni hrani. Problem so trans maščobe (predelana procesirana hrana, salame, pomfri, čips ...) , ki jih jetra težko presnavljajo in preobilica sladkorja in fruktoze. Z nekaj telovadbe, kvalitetno hrano in omejitvami pri alkoholu, lahko jetra zopet zacvetijo. Za hitrejše okrevanje pa lahko posežemo tudi po tradicionalnih naravnih izvlečkih, ki podpirajo delovanje jeter.  

Rešitev: Liver Protekt s pegastim badljem!

Pegasti badelj je najbolj priporočan in raziskan rastlinski izvleček pri kronični bolezni jeter. Skrbi za zaščito in hitrejšo obnovo jeter ter preprečuje vnetje. Pegasti badelj je zelo varen dodatek, saj tudi pri dolgotrajni uporabi ni poznanih neželenih učinkov. Dobro podporo jetrom in izločanju žolča ter presnovi pa nudijo tudi dodani izvlečki kurkume, rožmarina, artičoke, črni poper izboljša absorpcijo fitonutrientov in vitamina E, C ter selen, ki celice ščitijo pred oksidativnim stresom. 

Posebna ponudba 

Samo danes in jutri bralcem ob naročilu dveh škatel izdelka Liver Protekt s pegastim badljem podarimo odličen zeliščni čaj Detox. Naročite ga lahko tukaj ali pokličite Fidimedovo posvetovalnico na brezplačno številko 080 32 35. Izdelek pa je na voljo tudi v  lekarnah in specializiranih prodajalnah.