Bill Gates opozoril na nevarnost bioterorizma

Foto: EPA
Foto: EPA
Bill Gates opozoril na nevarnost morebitnega bioterorizma v naslednjih 15 letih.
Oglej si celoten članek

"Naslednja epidemija bi lahko prišla iz računaniških zaslonov. Povzročili bi jo lahko teroristi, s pomočjo genskega inženiringa oziroma sintetično različico virusa noric ali zelo nalezljivih in smrtonosnih sevov gripe", je dejal Bill Gates na nedavni varnostni konferenci v Münchenu.

Foto: Žurnal24 Virus influence H1N1 "Ne glede na to, kako se zgodi, mikrobiologi opozarjajo, da lahko takšen patogen virus že v slabem letu pomori več kot trideset milijonov ljudi. Pravijo, da obstaja dokaj razumna verjetnost, da se bo to zgodilo že v naslednjih desetih do petnajstih letih," je opozoril utemeljitelj Microsofta in dodal, da se vlade premalo zavedajo tega izziva:"Ignorira se povezava med zdravstveno in mednarodno varnostjo," je zapisano v govoru, ki ga povzema mednarodni poslovni portal Business Insider.

Gates spomnil na zadnjo pandemijo gripe

Foto: Profimedia Pandemja gripe 1918

"Dejstvo, da v bližnji preteklosti ni bilo smrtonosne epidemije, ne sme uspavati sveta v nakakšen lažen občutek varnosti, saj je tak scenarij kaj hitro mogoč," je opozoril Gates in spomnil na pandemijo gripe, ki je izbruhnila leta 1918, ko je po različnih ocenah umrlo od petdeset do sto milijonov ljudi:"Na smrtonosno pandemijo gledam enako kot na jedrsko vojno in podnebne spremembe," je dejal Gates in opozoril, da bi se na morebitno pandemijo morali pripravljati kot vojska na vojno.

dezurni@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 08:03 23. Februar 2017.

    Lej, politiki rabijo včasih nekoga med sabo, ki nekaj ve in je dokazano nekaj dosegel. <br />Priseski na JS nikjer …

  • 00:01 23. Februar 2017.

    Kdo je Bill Gates, da lahko govori na koncerenci, kjer sodelujejo države? Kdo je njega izvolil?<br /><br />Tega in podobne …

  • 11:53 22. Februar 2017.

    Bioteroristi so že med nami. To so mali otroci, ki jih v primeru bolezni, ki jo je staknil v vrtcu, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.