Zdravje > Aktualno
95 ogledov

Bill Gates opozoril na nevarnost bioterorizma

Bill Gates EPA
Bill Gates opozoril na nevarnost morebitnega bioterorizma v naslednjih 15 letih.

"Naslednja epidemija bi lahko prišla iz računaniških zaslonov. Povzročili bi jo lahko teroristi, s pomočjo genskega inženiringa oziroma sintetično različico virusa noric ali zelo nalezljivih in smrtonosnih sevov gripe", je dejal Bill Gates na nedavni varnostni konferenci v Münchenu.

Virus influence H1N1 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Ne glede na to, kako se zgodi, mikrobiologi opozarjajo, da lahko takšen patogen virus že v slabem letu pomori več kot trideset milijonov ljudi. Pravijo, da obstaja dokaj razumna verjetnost, da se bo to zgodilo že v naslednjih desetih do petnajstih letih," je opozoril utemeljitelj Microsofta in dodal, da se vlade premalo zavedajo tega izziva:"Ignorira se povezava med zdravstveno in mednarodno varnostjo," je zapisano v govoru, ki ga povzema mednarodni poslovni portal Business Insider.

Gates spomnil na zadnjo pandemijo gripe

Pandemja gripe 1918 | Avtor: Profimedias Profimedias

"Dejstvo, da v bližnji preteklosti ni bilo smrtonosne epidemije, ne sme uspavati sveta v nakakšen lažen občutek varnosti, saj je tak scenarij kaj hitro mogoč," je opozoril Gates in spomnil na pandemijo gripe, ki je izbruhnila leta 1918, ko je po različnih ocenah umrlo od petdeset do sto milijonov ljudi:"Na smrtonosno pandemijo gledam enako kot na jedrsko vojno in podnebne spremembe," je dejal Gates in opozoril, da bi se na morebitno pandemijo morali pripravljati kot vojska na vojno.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 5
  • Pepe007 08:03 23.februar 2017.

    Lej, politiki rabijo včasih nekoga med sabo, ki nekaj ve in je dokazano nekaj dosegel. Priseski na JS nikjer na svetu ne vem kaj ne vedo. Le, da se ponekod zavedajo in znajo prisluhniti tistim, ki so sposobni.

  • izRODEk 00:01 23.februar 2017.

    Kdo je Bill Gates, da lahko govori na koncerenci, kjer sodelujejo države? Kdo je njega izvolil?Tega in podobne gnoje je potrebno pospraviti, oni so pravi teroristi. Vreden skoraj že 1000 milijard dolarjev in ta bo govoril o nevarnostih ...prikaži več za naše človeštvo?Največji bio terorizem je prav on.

  • Pepe007 11:53 22.februar 2017.

    Bioteroristi so že med nami. To so mali otroci, ki jih v primeru bolezni, ki jo je staknil v vrtcu, pazijo stari starši. Otrok bo virus zlahka prebolel, za starejšo osebo pa je to lahko usodno. Dejstvo pa je, da ...prikaži več je enkrat potrebno umreti.Glede epidemije: jasno je le, da smo kot vrsta danes manj odporni kot smo bili pred 100 leti. Ker zaradi boljšega zdravstva preživi več primerkov, tudi šibkejši. Jasno je tudi, da se pri globalizaciji virus lažje širi. Imamo pa nekaj boljše zdravstvo, sicer brez resnih zdravil proti virusom in... Rezultat bomo nekoč videli. Težko je napovedati rezultat. Če je bila gripa 1918, kuga nekaj stoletij prej, bo brez teorij zarote slej ko prej prišlo do pojava nove zelo smrtonosne virusne bolezni.