Bilo bi bolje, če se program otroške srčne kirurgije ne bi izvajal

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Zaradi napačnega zdravljenja oziroma neustrezne obravnave so na UKC Ljubljana umrli vsaj štirje otroci.
Oglej si celoten članek

Po ugotovitvah komisije, ki je izvedla nadzor nad programom otroške srčne kirurgije v letih 2007 do 2014, je v programu umrlo okoli 30 otrok.

Komisija je ugotovila, da so zaradi napačnega zdravljenja oziroma neustrezne obravnave v programu zagotovo umrli vsaj štirje otroci, je za STA povedal vir, ki želi ostati neimenovan. Vse štiri smrti naj bi se zgodile leta 2012. Kot je poročala TV Slovenija, naj bi do tega prišlo, ker naj bi otroci potrebovali operacijo, izraelskega kirurga Davida Mishalyja pa ni bilo v Sloveniji. Mishaly je namreč v Slovenijo prihajal približno enkrat na mesec in ostal nekaj dni, v katerih je operiral več otrok. Nato pa je odletel nazaj v Izrael.

Komisija ugotavlja, da se je program otroške srčne kirurgije izvajal neetično, nestrokovno in nesprejemljivo in da bi bilo bolje, če se takšen program ne bi izvajal.

Za takšno stanje so po mnenju komisije odgovorni zlasti izraelski kirurg David Mishaly, njegov slovenski učenec Robert Blumauer in vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Strokovna direktorica UKC je bila v tem času Brigita Drnovšek Olup, direktor pa Simon Vrhunec. 

Prirejali podatke za javnost

Koliko naj bi bilo vseh otrok, ki so umrli zaradi neustreznega zdravljenja, je težko oceniti. Vir je STA pojasnil, da je imela komisija velike težave pri pridobivanju dokumentacije in statistike o zdravljenju. UKC namreč naj namreč ne bi ustrezno vodil statistike, podatkov o zdravljenju otrok, zapletov in smrtnosti pa niso vnašali v evropsko bazo podatkov.

"Če bi to storili, potem bi v roku dveh let iz baze prišlo opozorilo, da program ne poteka v redu," poudarja vir.

Prav tako naj bi v UKC Ljubljana v preteklosti prirejali podatke o uspešnosti programa, ki so jih predstavljali javnosti. Tako naj bi bila tudi smrtnost v programu otroške srčne kirurgije v resnici dvakrat višja od podatkov, ki so jih predstavljali.

Prav tako naj bi poročilo razkrivalo, da je v obdobju, ko je Mishaly operiral v UKC Ljubljana, delež operacij, ki jih je on izvedel, ostal enak. Torej naj ne bi držale navedbe vodstva UKC iz tistega obdobja, da naj bi slovenski kirurgi, ki jih je Mishaly učil, skozi leta napredovali in sami opravljali večino operacij.

Danes ni bistveno bolje

Mednarodna nadzorna komisija naj ne bi bila zadovoljna niti s zdajšnjim programom. Za izboljšanje naj bi v poročilu podala številna priporočila. Po neuradnih informacijah, ki jih je pridobila STA, naj bi v novem programu delo potekalo brez reda, nikoli naj se ne bi vedelo, kateri tuji kirurg bo operiral posameznega otroka.

Za nekaterimi smrtmi v okviru programa otroške srčne kirurgije se ukvarja tudi policija. Postopek  vodi od lanskega maja, oktobra pa so o zbranih obvestilih z vmesnim poročilom obvestili tožilstvo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 22:24 20. Avgust 2015.

    Grozljivka :(<br /><br />http://www.publishwall.si/igi.scinkavec/post/128082/prijazno-zdravstvo

  • Verjetn bi bilo boljš če bi pošiljal na tako zahtevno operacijo v tujino...pri nas pač nismo dovolj sposobni pa tud …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.