Bio hrana ima več antioksidantov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Imajo bio zalenjava, sadje in žita res manj pesticidov? Ne le to. Sodeč po raziskavi, imajo tudi več antioksidantov.
Oglej si celoten članek

Bio sadje, zelenjava in žita imajo dejansko manj pesticidov. Poleg tega pa vsebujejo tudi več antioksidantov. Sodeč po nekaterih analizah tudi za 69 odstotkov več, ugotavlja raziskava strokovnjakov z Univerze v Newcastlu.

Raziskovalci so analizirali 343 različnih raziskav, ki so obravnavale bio hrano. Ugotovili so, da imajo bio izdelki za 17 odstotkov več antioksidantov, za nekatere vrste pa je ta številka še mnogo višja in doseže tudi 69 odstotkov.

Manj pesticidov 

Bio izdelki se od ostalih močno razlikujejo tudi po vsebnosti pesticidov. Navadna zelenjava ima v primerjavi z biozelenjavo za štirikrat večjo vsebnost pesticidov, ima pa tudi veliko več kadmija. Raziskovalci so zaključili, da so zdaj potrebne analize, kakšne koristi bi za ljudi prinesla odločitev, da uživajo le bio izdelke. “Za nekatere antioksidante je bilo denimo dokazano, da pomagajo pri preprečevanju nekaterih vrst raka,” so zaključili. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.