Zdravje > Prehrana
51 ogledov

Bio hrana ima več antioksidantov

zelenjava Shutterstock
Imajo bio zalenjava, sadje in žita res manj pesticidov? Ne le to. Sodeč po raziskavi, imajo tudi več antioksidantov.

Bio sadje, zelenjava in žita imajo dejansko manj pesticidov. Poleg tega pa vsebujejo tudi več antioksidantov. Sodeč po nekaterih analizah tudi za 69 odstotkov več, ugotavlja raziskava strokovnjakov z Univerze v Newcastlu.

Raziskovalci so analizirali 343 različnih raziskav, ki so obravnavale bio hrano. Ugotovili so, da imajo bio izdelki za 17 odstotkov več antioksidantov, za nekatere vrste pa je ta številka še mnogo višja in doseže tudi 69 odstotkov.

Manj pesticidov 

Bio izdelki se od ostalih močno razlikujejo tudi po vsebnosti pesticidov. Navadna zelenjava ima v primerjavi z biozelenjavo za štirikrat večjo vsebnost pesticidov, ima pa tudi veliko več kadmija. Raziskovalci so zaključili, da so zdaj potrebne analize, kakšne koristi bi za ljudi prinesla odločitev, da uživajo le bio izdelke. “Za nekatere antioksidante je bilo denimo dokazano, da pomagajo pri preprečevanju nekaterih vrst raka,” so zaključili. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.