Bo zamenjala inhalatorje?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Eksperimentalna tabletka bi lahko preprečila napade astme in izboljšale simptome bolnikov s to boleznijo v vsakdanjem življenju.
Oglej si celoten članek

Znanstveniki z brinatnske Univerze Leicester so naredili pomemben korak naprej v razvoju eksperimentalnega zdravila proti astmi. Vnetje dihalnih poti je pri astmatikih eden izmed najpogostejših simptomov in študija, objavljena v reviji Lancet Respiratory Medicine, ugotavlja, da bi lahko tabletka - imenovana fevipiprant - omilila in odpravila te simptome.

Tako bi se kakovost življenja bolnikov z zmerno in hudo obliko astme močno izboljšala. Eksperimentalno zdravilo bi lahko tako postalo prvo učinkovito zdravilo letih za zdravljenje astme v zadnjih dvajsetih.

"Nova oblika zdravljenja lahko pomaga ustaviti in preprečiti napade astme, zmanjša število hospitalizacij in izboljša simptome bolnikov v vsakdanjem življenje, zaradi česar predstavlja inovativen preboj za prihodnost zdravljenja astme,"  je izpostavil raziskovalec Chris Brightling.

Študija obljublja veliko, a je pot še dolga

Foto: Žurnal24 Zaradi vrtca ne bo odpornost nič večja. V testni študiji je sodelovalo 61 pacientov. Del skupine je prejel 225 miligramov novega zdravila dvakrat dnevno, drugi del pa placebo. Odstotek eozinofilcev pri bolnikih z vnetimi dihalnimi potmi, zdravljenih s tabletko, se je zmanjšal s 5,4  na 1,1 odstotka, medtem ko se je v skupini, ki je prejemala placebo, zmanjšal s 4,6  na 3,9 odstotka.

Direktorica britanske organizacije Asthma UK, ki spodbuja raziskave za boj proti tej bolezni, Samantha Walker meni, da študija obljublja veliko, a da jo je treba pozdraviti s previdnim optimizmom. "Možnost vzeti tabletko namesto inhalatorja bi bila med milijoni bolnikov z astmo zelo dobro sprejeta, še zlasti, ker se ta študija osredotoča, na posameznike, ki so zboleli za astmo, ko so bili že odrasli; vendar je potrebnih še več raziskav in do nakupa tabletk v lekarnah je še dolga pot," je še dodala.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.