Zdravje > Aktualno
44 ogledov

Bo zamenjala inhalatorje?

Astma Žurnal24 main
Eksperimentalna tabletka bi lahko preprečila napade astme in izboljšale simptome bolnikov s to boleznijo v vsakdanjem življenju.

Znanstveniki z brinatnske Univerze Leicester so naredili pomemben korak naprej v razvoju eksperimentalnega zdravila proti astmi. Vnetje dihalnih poti je pri astmatikih eden izmed najpogostejših simptomov in študija, objavljena v reviji Lancet Respiratory Medicine, ugotavlja, da bi lahko tabletka - imenovana fevipiprant - omilila in odpravila te simptome.

Tako bi se kakovost življenja bolnikov z zmerno in hudo obliko astme močno izboljšala. Eksperimentalno zdravilo bi lahko tako postalo prvo učinkovito zdravilo letih za zdravljenje astme v zadnjih dvajsetih.

"Nova oblika zdravljenja lahko pomaga ustaviti in preprečiti napade astme, zmanjša število hospitalizacij in izboljša simptome bolnikov v vsakdanjem življenje, zaradi česar predstavlja inovativen preboj za prihodnost zdravljenja astme,"  je izpostavil raziskovalec Chris Brightling.

Študija obljublja veliko, a je pot še dolga

Zaradi vrtca ne bo odpornost nič večja. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V testni študiji je sodelovalo 61 pacientov. Del skupine je prejel 225 miligramov novega zdravila dvakrat dnevno, drugi del pa placebo. Odstotek eozinofilcev pri bolnikih z vnetimi dihalnimi potmi, zdravljenih s tabletko, se je zmanjšal s 5,4  na 1,1 odstotka, medtem ko se je v skupini, ki je prejemala placebo, zmanjšal s 4,6  na 3,9 odstotka.

Direktorica britanske organizacije Asthma UK, ki spodbuja raziskave za boj proti tej bolezni, Samantha Walker meni, da študija obljublja veliko, a da jo je treba pozdraviti s previdnim optimizmom. "Možnost vzeti tabletko namesto inhalatorja bi bila med milijoni bolnikov z astmo zelo dobro sprejeta, še zlasti, ker se ta študija osredotoča, na posameznike, ki so zboleli za astmo, ko so bili že odrasli; vendar je potrebnih še več raziskav in do nakupa tabletk v lekarnah je še dolga pot," je še dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.