Bodoče mamice, pozor! Uživanje te prehrane v nosečnosti vpliva na I. Q. otroka

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Neverjetne značilnosti tega živila.
Oglej si celoten članek

Otroci, katerih  matere so v prvem trimesečju nosečnosti zaužile od 50 do 85 gramov oreščkov na teden ( orehi, lešniki, mandlji, arašidi in pinjole ) dosegajo višje vrednosti na testih spomina in pozornosti, je pokazala najnovejša in prva tovrstna študija.

Prejšnje raziskave so sicer pokazale, da je uživanje oreškov povezano z manjšim tveganjem hipertenzije, diabetesa in oksidativnega stresa. Nekateri raziskovalci so celo ugotovili, da lahko uživanje orehov pomaga pri zaščiti pred kognitivnim funkcij, ki so povezane s starostjo.

Raziskovalci Inštituta za globalno zdravje v Barceloni so tokrat ocenili 2.208 žensk in njihovih otrok v obdobju osmih let. Matere so v prvem in tretjem trimesečju nosečnosti izpolnile vprašalnike o prehranjevanju, njihove otroke so za tem ocenili glede na motorične in kognitivne sposobnosti pri starosti 1,5, 5 in 8 let, povzema Medicine news today.

Kot so nedavno poročali v medicinski reviji European Journal of Epidemiology, so otroci mater, ki so v prvem trimesečju zaužile tri ali več obrokov oreščkov na teden, dosegle višje rezultate na testih.

Znanstveniki so ob tem upoštevali tudi druge pomemembne dejavnike, ki vplivajo na otroka; starost matere, izobrazba, kajenje, socialno-ekonomski status, uživanje alkohola...

Foto: Žurnal24 oreščki

V primerjavi z otroki, katerih mamice niso jedle oreščkov,  so otroci, katerih matere so v prvem tromesečju nosečnosti pojedle v povrečju 74 gramov otreščkov na teden, dosegli precej višje rezultate na testih za stalno pozornost, delovni spomin in I.Q. Uživanje oreškov v tretjem trimesečju nosečnosti žal ni prineslo enakih rezultatov.

Oreščki so bogati z folno kislino in maščobnimi kislinami, vključno z omega-3 maščobnimi kislinami, za katere se je izkazalo, da dobro delujejo na zdravje in kognitivne sposobnosti. Med nosečnostjo se v možganih otroka dogajaja vrsta kompleksnih procesov, kar pomeni, da je prehrana za mater odločilen dejavnik za razvoj  zarodka in ima lahko dolgoročne učinke, opozarjajo raziskovalci.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:43 13. Maj 2019.

    in fino ga precepit, vse za zdravje

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.