Zdravje > Otrok
3072 ogledov

Bodoče mamice, pozor! Uživanje te prehrane v nosečnosti vpliva na I. Q. otroka

nosečnost Shutterstock
Neverjetne značilnosti tega živila.

Otroci, katerih  matere so v prvem trimesečju nosečnosti zaužile od 50 do 85 gramov oreščkov na teden ( orehi, lešniki, mandlji, arašidi in pinjole ) dosegajo višje vrednosti na testih spomina in pozornosti, je pokazala najnovejša in prva tovrstna študija.

Prejšnje raziskave so sicer pokazale, da je uživanje oreškov povezano z manjšim tveganjem hipertenzije, diabetesa in oksidativnega stresa. Nekateri raziskovalci so celo ugotovili, da lahko uživanje orehov pomaga pri zaščiti pred kognitivnim funkcij, ki so povezane s starostjo.

Raziskovalci Inštituta za globalno zdravje v Barceloni so tokrat ocenili 2.208 žensk in njihovih otrok v obdobju osmih let. Matere so v prvem in tretjem trimesečju nosečnosti izpolnile vprašalnike o prehranjevanju, njihove otroke so za tem ocenili glede na motorične in kognitivne sposobnosti pri starosti 1,5, 5 in 8 let, povzema Medicine news today.

Kot so nedavno poročali v medicinski reviji European Journal of Epidemiology, so otroci mater, ki so v prvem trimesečju zaužile tri ali več obrokov oreščkov na teden, dosegle višje rezultate na testih.

Znanstveniki so ob tem upoštevali tudi druge pomemembne dejavnike, ki vplivajo na otroka; starost matere, izobrazba, kajenje, socialno-ekonomski status, uživanje alkohola...

oreščki | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V primerjavi z otroki, katerih mamice niso jedle oreščkov,  so otroci, katerih matere so v prvem tromesečju nosečnosti pojedle v povrečju 74 gramov otreščkov na teden, dosegli precej višje rezultate na testih za stalno pozornost, delovni spomin in I.Q. Uživanje oreškov v tretjem trimesečju nosečnosti žal ni prineslo enakih rezultatov.

Oreščki so bogati z folno kislino in maščobnimi kislinami, vključno z omega-3 maščobnimi kislinami, za katere se je izkazalo, da dobro delujejo na zdravje in kognitivne sposobnosti. Med nosečnostjo se v možganih otroka dogajaja vrsta kompleksnih procesov, kar pomeni, da je prehrana za mater odločilen dejavnik za razvoj  zarodka in ima lahko dolgoročne učinke, opozarjajo raziskovalci.

 

Komentarjev 1
  • Rudman 19:43 13.maj 2019.

    in fino ga precepit, vse za zdravje

Sorodne novice