Bojana Beović tudi o tem, ali bo zaradi omikrona nujen še četrti odmerek

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Poživitveni odmerek je doslej prejelo 370.184 ljudi.
Oglej si celoten članek

Pred dnevi cepljenja, ki bodo potekali med 19. in 23. decembrom, so strokovnjaki z različnih področij predstavili do zdaj znane ugotovitve o cepljenju. 

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je pojasnila, kako učinkovita so cepiva proti novi različici omikron, ki se je precej razširila po Evropi, zaznali pa so jo tudi v Sloveniji. Po njenih besedah naj bi po preliminarnih podatkih cepivo proizvajalca Pfizer pred hospitalizacijo ščitilo 70-odstotno, poživitveni odmerek pa naj bi zaščito še povečal.

S poživitvenim odmerkom se lahko že po treh mesecih od prejema druge doze cepiva cepijo vsi prebivalci, starejši od 18 let.

Trenutno je v Sloveniji polno cepljenih 59 odstotkov prebivalstva, kar je manj kot v drugih evropskih državah, poživitveni odmerek pa je doslej prejelo 370.184 ljudi. Kako dolgo bo vzpostavljena zaščita po cepljenju, Beovićeva ni mogla točno oceniti, a če se virus ne bo spremenil, bi po njenih besedah lahko cepljenje delovalo tudi več kot leto dni. "Podobno je pri nekaterih drugih boleznih," je dejala.

A če se bo virus še naprej spreminjal, pa bi bil lahko kmalu potreben tudi četrti odmerek. Mogoče je tudi, da bi bilo naslednje cepivo usmerjeno proti določeni nevarni različici.

Ob pojavu nove različice najprej predlagajo, da cepljeni poživitveni odmerek prejmejo v roku devetih mesecev, če je mogoče, pa še prej, po treh mesecih, po vektorskih cepivih pa po dveh mesecih.

Baš: Otroke bolj varno cepiti, kot prepustiti covidu-19

Steklo pa je tudi cepljenje otrok, starejših od pet let. Kot je poudaril pediater Denis Baš, cepljenje predstavlja možnost, da otroke zaščitimo proti virusu. Kljub temu da otroci covid-19 večinoma prebolevajo v blažji obliki, so doslej hospitalizirali že več kot 200 otrok s covidom-19. Približno četrtina pa jih je imelo tudi imunske zaplete po covidu, ki so terjali dolgotrajno zdravljenje. 

Ocenil je, da je cepljenje otrok veliko bolj varen način zaščite kot naravno prekuževanje.

Otroke sicer cepijo po vnaprej dogovorjenih terminih, večinoma enkrat oziroma dvakrat tedensko.

Specialistka družinske medicine Veronika Vezjak pa je vse pozvala k poživitvenem odmerku in k osnovnem cepljenju. Kot je dejala, se v ambulantah srečujejo s pacienti, ki imajo različna vprašanja, zdravniki pa na vsa vprašanja odgovorijo. Pacientov sicer k cepljenju ne kličejo, so pa na voljo na vsa vprašanja. 

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 51

  • 00:53 18. December 2021.

    Če je tti Baš tak hudi pediater,potem bi delal v UKC,ne pa v neki koncesionarski ustanovi.Očitno je fajn kasiral za …

  • 00:26 18. December 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • 23:30 17. December 2021.

    Gospa Beoviććć, držite se štale, ker tam so krave in kuzle doma (opravičujem se kravam) in ne mešajte se v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.