Bojijo se stavke zdravnikov

Foto: EPA
Foto: EPA
Zdravstveni delavci se ob zdravljenju bolnikov z ebolo izpostavljajo velikemu tveganju. Zato zahtevajo boljšo zaščito in višje plačilo.
Oglej si celoten članek

Liberijski zdravstveni delavci zahtevjo višje plačilo zaradi tveganja za okužbo z ebolo, poroča BBC. Do zdaj je namreč zaradi ebole umrlo skoraj sto zdravstvenih delavcev.

Zdravstveni funkcionarji jih ob tem prosijo, da se ne pridružijo državni stavki, saj bi ogrozila zdravje in življenja mnogih. "Poleg tega bi s tem uničili vse napore, ki so jih do zdaj dosegli v boju proti smrtonosnemu virusu," pravi pomočnik liberijskega zdravstvenega ministra Tolbert Nyenswah. Hkrati vladni uslužbenci pojasnjujejo, da si v tem rizičnem času ob pandemiji z ebolo, ne morejo privoščiti višjega plačila ogroženim zdravstvenim delavcem.

Očitno je prošnjo zalegla, saj BBC poroča, da je večina zdravstvenih delavcev danes ignorirala poziv k stavki in da je delo načeloma potekalo normalno. Po drugi strani je sicer nemška tiskovna agencija dpa pisala, da so ponekod po Liberiji popolnoma zaprli bolnišnice. Medtem v sosednji Sierri Leone, kjer je zaradi ebole umrlo že 97 zdravstvenih delavcev, stavkajo ekipe, zadolžene za pokop žrtev ebole, ker jim niso plačali bonusov za tvegano delo.

Več kot 4.000 življenj 

Zdravstveni delavci zahtevajo tudi boljše pogoje in večjo zaščito. Ebola se namreč še naprej širi, do zdaj je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vzela več kot 4.000 življenj.

Zdravstevni delavci so izpostavljeni tveganju tudi izven najbolj rizičnih držav. Po tem, ko se je z ebolo okužila medicinska sestra v Španiji, so okužbo z ebolo potrdili tudi pri zdravstvenem delavcu v ZDA. Z ebolo se je okužil medicinski tehnik, ki je zdravil Thomasa Duncana, ki je zaradi posledic z ebolo umrl prejšnji teden. Duncan se je sicer z ebolo okužil v Afriki in jo prenesel v ZDA.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • mph
    23:46 25. Oktober 2014.

    "Zdravstveni funkcionarji jih ob tem prosijo, da se ne pridružijo državni stavki, saj bi ogrozila zdravje in življenja mnogih. "Poleg …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.