Bolezen vzela življenja tudi pri zahodnih sosedih

Foto: Profimedia West Nile virus, bolezen zahodnega Nila
Na severozahodu Italije so zaradi okužbe z virusom zahodnega Nila v zadnjem času umrli trije ljudje, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile pristojne italijanske oblasti.
Oglej si celoten članek

Grške oblasti pa so v petek sporočile, da je virus, ki ga prenašajo komarji, v Atenah zahteval tri nove smrtne žrtve.

V okolici italijanske Ferrare sta v četrtek umrla dva človeka, ki sta se pred tem deset dni zdravila v bolnišnici. Stara sta bila 69 in 86 let. Pred tem je konec julija zaradi okužbe z virusom zahodnega Nila umrl še en človek.

V Atenah pa so v novem izbruhu okužb s tem virusom umrli trije ljudje.

Letos se je na območju grške prestolnice z virusom zahodnega Nila okužilo 60 ljudi, večino primerov pa so zabeležili v zadnjem mesecu dni. "V zadnjem tednu smo zabeležili 17 novih primerov," so sporočili z grškega centra za nadzor in preprečevaje bolezni.

V Grčiji so izbruh okužb zabeležili že lani, ko so našteli 48 primerov in pet smrtnih žrtev.

V članicah EU so doslej okužbe z virusom zahodnega Nila zabeležili še na Madžarskem in v Romuniji, nedavno pa so žrtve tega virusa zabeležili tudi v Srbiji.

Virus Z Nila Peta žrtev komarjev v soseski

Glavobol in slabo počutje

Virus zahodnega Nila se pojavlja v območjih tropskega in zmernega podnebja, primere te bolezni pa smo v preteklosti zabeležili tudi v Sloveniji. Gre za "sezonsko" bolezen, saj se se pojavlja v tistih mesecih, ko so aktivni komarji, največ od julija do septembra.

Večina okuženih bolezen preboli brez simptomov, le okoli 20 odstotkov pa jih razvije vročinsko bolezen z glavobolom in slabim počutjem, kar je glavni simptom virusa zahodnega Nila. Tudi to običajno v nekaj dneh mine.

Vizita za živali Tako dolgo živijo komarji

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:36 11. Avgust 2018.

    Google sedaj plačuje 400 do 600 dolarjev štiri ure za delo na spletu od home.my zadnje plače je bilo 4500 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.