Bomo z gobo zdravili debelost?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Ganodermo lucidum številni že uporabljajo za zdravje in dolgoživost. Strokovnjaki ugotavljajo, da bi lahko pomagala tudi pri zdravljenju debelosti.
Oglej si celoten članek

Goba, ki jo v tradicionalni kitajski medicini uporabljajo že stoletja, je upočasnila pridobivanje teže pri živalih, so razkrili raziskovalci s Tajvana. To po mnenju raziskovalcev, ki so študijo opravili na miših, pomeni, da bi gobo, tudi v Sloveniji znano ganodermo lucidum, lahko morda v prihodnosti uporabili za zdravljenje debelosti.

Goba je sodeč po raziskavi objavljeni v Nature Communications upočasnila pridobivanje teže pri miših s spreminjanjem bakterij v črevesju. Ganodermo lucidum, ki jo je v različnih oblikah prehranskih dopolnil mogoče dobiti tudi v Sloveniji, tradicionalno uporabljajo za zdravje in dolgoživost.
 

Tudi ostale suhe

Raziskovalci na univerzi Chang Gung pa so sedaj preučili učinek gobe na miši, ki so bile na dieti z veliko maščobami. Tiste, ki so bile zgolj na tej dieti, so v prvih dveh mesecih prišle do teže 42 gramov, medtem ko so tiste, ki so jih hranili tudi z visokimi dozami gobjega izvlečka, dosegle zgolj 35 gramov. Tiste miši, ki so jedle običajno hrano, brez dodatka gobjega izvlečka, so bile medtem še vedno bolj suhe.

V poročilu so raziskovalci razpisali, da bi lahko gobji izvleček uporabili kot prebiotik za zmanjševanje pridobivanje teže, pri kroničnih vnetjih in diabetesu tipa 2 pri debelih posameznikih. Za to bi bile sicer potrebne dodatne preiskave na ljudeh, so opozorili. Kot je sicer še pojasnila tajvanska ekipa, je dodajanje gobe v mišje obroke spremenila tipe črevesnih bakterij. Dobre bakterije imajo pomembno vlogo pri prebavi hrane in sproščanju energije, pri čemer so nekatere vrste povezane s suhimi, druge z debelimi ljudmi, navaja BBC.

Raziskovalci so še pokazali, da je transplantacija blata miši, ki so jih hranili z gobami, mišim prejemnicam pomagala odvračati pridobivanje teže. Strokovnjaki so študijo pozdravili in ocenili, da je znanost dobra stvar, hkrati pa poudarili, da ekstrakt gobe v pločevinkah kokakole ljudem vendarle ne bo pomagal izgubiti teže, piše britanski BBC.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.