Zdravje > Prehrana
11 ogledov

Bomo z gobo zdravili debelost?

Ganoderma lucidum, goba Profimedias
Ganodermo lucidum številni že uporabljajo za zdravje in dolgoživost. Strokovnjaki ugotavljajo, da bi lahko pomagala tudi pri zdravljenju debelosti.

Goba, ki jo v tradicionalni kitajski medicini uporabljajo že stoletja, je upočasnila pridobivanje teže pri živalih, so razkrili raziskovalci s Tajvana. To po mnenju raziskovalcev, ki so študijo opravili na miših, pomeni, da bi gobo, tudi v Sloveniji znano ganodermo lucidum, lahko morda v prihodnosti uporabili za zdravljenje debelosti.

Goba je sodeč po raziskavi objavljeni v Nature Communications upočasnila pridobivanje teže pri miših s spreminjanjem bakterij v črevesju. Ganodermo lucidum, ki jo je v različnih oblikah prehranskih dopolnil mogoče dobiti tudi v Sloveniji, tradicionalno uporabljajo za zdravje in dolgoživost.
 

Tudi ostale suhe

Raziskovalci na univerzi Chang Gung pa so sedaj preučili učinek gobe na miši, ki so bile na dieti z veliko maščobami. Tiste, ki so bile zgolj na tej dieti, so v prvih dveh mesecih prišle do teže 42 gramov, medtem ko so tiste, ki so jih hranili tudi z visokimi dozami gobjega izvlečka, dosegle zgolj 35 gramov. Tiste miši, ki so jedle običajno hrano, brez dodatka gobjega izvlečka, so bile medtem še vedno bolj suhe.

V poročilu so raziskovalci razpisali, da bi lahko gobji izvleček uporabili kot prebiotik za zmanjševanje pridobivanje teže, pri kroničnih vnetjih in diabetesu tipa 2 pri debelih posameznikih. Za to bi bile sicer potrebne dodatne preiskave na ljudeh, so opozorili. Kot je sicer še pojasnila tajvanska ekipa, je dodajanje gobe v mišje obroke spremenila tipe črevesnih bakterij. Dobre bakterije imajo pomembno vlogo pri prebavi hrane in sproščanju energije, pri čemer so nekatere vrste povezane s suhimi, druge z debelimi ljudmi, navaja BBC.

Raziskovalci so še pokazali, da je transplantacija blata miši, ki so jih hranili z gobami, mišim prejemnicam pomagala odvračati pridobivanje teže. Strokovnjaki so študijo pozdravili in ocenili, da je znanost dobra stvar, hkrati pa poudarili, da ekstrakt gobe v pločevinkah kokakole ljudem vendarle ne bo pomagal izgubiti teže, piše britanski BBC.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.