Britanci testirali, če res učinkuje

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V pralni stroj dodali pol skodelice belega kisa.
Oglej si celoten članek

Z vprašanjem, kako ohraniti belo perilo, so se ukvarjale že mnoge generacije gospodinj. Ker to velja še danes, gospodinjstva pa danes za različne praške in belila zapravljajo pravo bogastvo, so raziskovalci londonskega inštuta za gospodinjstvo preverjali, kako na perilo deluje povsem naravni in predvsem cenejši alkoholni kis. Kot so zapisali, so ga belemu perilu dodajale že gospodinje v viktorijanski dobi.

Testi so pokazali, da dober stari kis še kako učinkuje, perilo je bilo mehko in predvsem belo. Pralnemu prašku so dodali pol skodelice belega kisa in perilo oprali pri 60-tih stopinjah.

Preverjali stari trik

Foto: Žurnal24 belo perilo, košara Kot so zapisali, so bile prej umazane in sive nogavice spet lepo bele, kis pa je učinkoval že pri nižji temperaturi vode, torej pri 40-tih stopinjah Celzija: "Morali smo poskusiti učinkovitost kisa, da se prepričamo, če navajanja o tem res držijo. Iz stroja so prišle popolnoma bele, čiste in sveže športne nogavice, zato bom uporabljala samo še kis," je dejala raziskovalka inšuituta Emily Shuttleworth: "Kis je veliko bolj varen za kažo za razliko od drugih, v mnogih primerih tudi strupenih belil," je dodala. 

Beli kis, ki se ga uporablja za vlaganje, mnogi vlivajo tudi v stroj za pomivanje posode, saj lepo zmehča vodo, kar pomaga k boljši učinkovitosti detergentov in preprečuje nastanek vodnega kamna.

Kis je tudi še razkužilo, saj perilo po pranju lepše diši. S kisom zelo lepo in najbolj zdravo očistimo tudi kotliček za pogrevanje vode in podobno.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.