Zdravje > Aktualno
134 ogledov

Britanci testirali, če res učinkuje

Bi bili pripravljeni v zameno za varnejše okolje zamenjati pralni stroj? Žurnal24 main
V pralni stroj dodali pol skodelice belega kisa.

Z vprašanjem, kako ohraniti belo perilo, so se ukvarjale že mnoge generacije gospodinj. Ker to velja še danes, gospodinjstva pa danes za različne praške in belila zapravljajo pravo bogastvo, so raziskovalci londonskega inštuta za gospodinjstvo preverjali, kako na perilo deluje povsem naravni in predvsem cenejši alkoholni kis. Kot so zapisali, so ga belemu perilu dodajale že gospodinje v viktorijanski dobi.

Testi so pokazali, da dober stari kis še kako učinkuje, perilo je bilo mehko in predvsem belo. Pralnemu prašku so dodali pol skodelice belega kisa in perilo oprali pri 60-tih stopinjah.

Preverjali stari trik

belo perilo, košara | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kot so zapisali, so bile prej umazane in sive nogavice spet lepo bele, kis pa je učinkoval že pri nižji temperaturi vode, torej pri 40-tih stopinjah Celzija: "Morali smo poskusiti učinkovitost kisa, da se prepričamo, če navajanja o tem res držijo. Iz stroja so prišle popolnoma bele, čiste in sveže športne nogavice, zato bom uporabljala samo še kis," je dejala raziskovalka inšuituta Emily Shuttleworth: "Kis je veliko bolj varen za kažo za razliko od drugih, v mnogih primerih tudi strupenih belil," je dodala. 

Beli kis, ki se ga uporablja za vlaganje, mnogi vlivajo tudi v stroj za pomivanje posode, saj lepo zmehča vodo, kar pomaga k boljši učinkovitosti detergentov in preprečuje nastanek vodnega kamna.

Kis je tudi še razkužilo, saj perilo po pranju lepše diši. S kisom zelo lepo in najbolj zdravo očistimo tudi kotliček za pogrevanje vode in podobno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.