Ali lahko v pomivalnem stroju uporabljamo cenejšo kuhinjsko sol?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pa to posebno in predvsem dražjo sol res potrebujemo?
Oglej si celoten članek

Ker ima voda v Sloveniji veliko vodnega kamna, potrebuje stroj pri svojem delovanju sol za mehčanje vode, sicer bi se po končanem pomivanju na posodi poznali sledovi vodnega kamna. Sol za mehčanje vode je posebna vrsta soli in ni enaka kuhinjski soli. 

To je kuhinjska sol!

Pa to posebno in predvsem dražjo sol res potrebujemo? Na deklaracijah proizvajalcev te soli velikokrat piše, da lahko z uporabo kuhunjske soli poškodujemo stroj: "Na deklaraciji izdelka je le ime artikla, namenska sol, brez navedbe sestavin. Na deklaraciji v madžarskem jeziku pa sem zasledil, da vsebuje 99,6 odstotka NaCl. Vse kaže, da je to kuhinjska sol. Morda je le manj čista od nje, stane pa nekajkrat več od običajne kuhinjske soli. Kaj menite, je za mehčanje vode v stroju varno uporabljati navadno kuhinjsko sol?," sprašuje potrošnik?

Foto: Profimedia Skrbi, da prihaja v stroj mehka voda

Sol za mehčanje vode je posebna vrsta soli in ni enaka kuhinjski soli. Čeprav je deklarirana kot natrijev klorid, ima ta sol večjo granulacijo, kar pomeni, da se počasneje topi: "Navadna kuhinjska sol ima manjše kristale, kar lahko blokira delovanje ionskega izmenjevalca. Poleg tega kuhinjska sol vedno vsebuje nekatere primesi (sredstva proti strjevanju, natrijev in kalijev jodid, magnezijev klorid), ki lahko škodijo delovanju izmenjevalca in poškodujejo stroj," odgovarja Dušica Breskvar, ZPS. Dodaja, da sol dodajamo v stroj za mehčanje vode, če je voda iz vodovoda trda. Sicer sol  ne sodeluje neposredno v procesu pomivanja, skrbi le, da prihaja v stroj mehka voda.

Kakšen je ta proces?

Na ZPS pojasnjujejo, da proces mehčanja vode poteka s pomočjo ionskega izmenjevalca. Ta se nahaja v ločenem predelu stroja, njegova naloga pa je, da kalcijeve in magnezijeve ione iz trde vode zamenja z neškodljivimi natrijevimi ioni iz soli. Rezultat pomivanja z mehko vodo je manjša poraba pomivalnih sredstev. S skrbnim dodajanjem soli preprečimo, da bi se na posodi ali kjerkoli v stroju pojavile obloge apnenca. Večina strojev ima vgrajeno tipalo in opozorilno lučko, ki sporoča, kdaj moramo sol dodati.

ZPS Bidoni: Velika izbira. Zveza potrošnikov izbrala najprimernejše

Test Vse te maskare vsebujejo hormonske motilce

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.