Zdravje > Aktualno
1541 ogledov

Bidoni: Velika izbira. Zveza potrošnikov izbrala najprimernejše

Plastična embalaža od vode ni za ponovno uporabo.

Enostavno odpiranje in zapiranje, tudi med športno aktivnostjo, široka barvna paleta, velikost, oblika in seveda različni materiali - na trgu je danes na razplago bogata ponudba bidonov, embalaž za vodo za večkratno uporabo. 

In kateri so najprimernejši?

Najpogostejši so plastični, ki so na voljo v različnih oblikah, barvah in materialih. Prav tako so poceni, enostavni za uporabo in čiščenje. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da jih je treba vsakodnevno oprati, najbolje v pralnem stroju, enkrat mesečno pa jih temeljito sčistimo z detergentom in gobico ter tako odstranimo biofilm (tanek sloj bakterij), ki se nabere na notranji strani. Potrebno jih je menjati enkrat letno, saj zaradi izpostavljenosti visokim temperaturam v pomivalnem stroju plastika rada napoka, nastal biofilm pa povzroči migracijo neželenih snovi v tekočino, dodajajo. 

Na naši potrošniški zvezi ob tem opozarjajo na tako imenovani BPA (bisfenola-A).  Raziskave, ki so pokazale izjemno škodljiv vpliv BPA (bisfenola-A), kar je povzročilo, da so mnogi proizvajalci to kemikalijo izločili iz plastenk.  Od leta 2011 je v Evropi prepovedana uporaba BPA v otroških plastenkah. 

Kaj je BPA?

Bisfenol A je endokrini motilec, ki deluje kot hormon estrogen. Je komercialno pomembna kemikalija, ki se uporablja kot plastifikator pri proizvodnji polikarbonatne plastike in epoksi smol, ter kot sestavina premazov za kovinske pločevinke. Uvrščena je med EDC kemikalije (Endocrine Disrupting Chemicals), ki motijo delovanja žlez z notranjim izločanjem, ščitnice, testisev, hipofize ali jajčnikov. Od leta 2011 je v Evropi prepovedana uporaba BPA v otroških plastenkah.

"Plastenke, tudi če so bpa free, ne izpostavljajte pretirano sončni svetlobi in upoštevajte navodila proizvajalca", opozarja ZPS.

Testirali bidone

Če je plastičen ali aluminjiast bidon brez BPA, bo to na njem označeno z oznako "BPA free". Vendar če je "BPA free" še ne pomeni, da je brez kemikalij z estrogensko aktivnostjo ("EA free"): "V študiji iz leta 2014 so pod različnimi stresnimi faktorji (UV žarki, mikrovalovi in vretje) testirali bidone iz različnih vrst plastičnih mas, ki ne vsebujejo BPA. Migracijo EA so ugotovili pri večini, tako pod normalnimi pogoji, občutno pa se je povečala med izpostavljenostjo UV žarkom. Najbolj razširjena alternativa bisfenolu A je bisfenol S, na katerem je trenutno narejenih še premalo raziskav, vendar prve kažejo, da pri podganah in miših prav tako moti delovanje estrogena že v pikomolarnih koncentracijah," opozarjajo strokovnjaki.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Plastična embalaža od vode ni za ponovno uporabo

Večina plastenk, v katerih je pakirana voda na policah, je narejenih iz plastike z oznako #1 ali PET. Ponovna uporaba ni priporočljiva, saj se kljub temeljitemu izpiranju znotraj plastenke hitro in enostavno ustvari biofilm. Na ZPS opozarjajo, da se bakterije ob daljši uporabi in shranjevanju na toplem, v vročem avtu ali nahrbtniku, hitro namnožijo in to pomeni, da se preselijo v tekočino. 

voda plastenke mala Največje testiranje do sedaj Zdravje Kaj je v ustekleničeni vodi?

Nerjavno jeklo

Bidoni iz nerjavnega jekla so odlična alternativa plastiki. Nerjavno jeklo ob dolgotrajnejšem stiku z vodo ne porjavi, niti ni bojazni za migracijo nevarnih snovi v tekočino: "Taki bidoni so varni za uporabo v pomivalnem stroju ter z njih enostavno odstranimo biofilm z uporabo detergenta. Pazljivi moramo biti v vročih dneh, saj se bidon hitro segreje, prav tako vanj ne smemo vlivati prevroče tekočine, saj jo bo nemogoče zaužiti. Ob udarcu se tudi hitro deformira," opozarjajo na ZPS.

Aluminij reagira s kislino

Ob nakupu bidona lahko aluminijaste hitro zamenjamo za tiste iz nerjavnega jekla. V kolikor na bidonu ni posebej specificirano, da gre za "stainless steal" in ima kovinski izgled, bo le ta verjetno iz aluminija: "Aluminij reagira s kislino (npr. če namesto vode nalijemo limonado), zato so v notranjosti večinoma prevlečeni z epoksi smolo, ki vsebuje bisfenol A. Ob padcu se lahko ta plast hitro poškoduje in tekočina reagira direktno z aluminijem," opozarjajo in dodajajo, da se aluminijastih bidonov, kljub dobremu izgledu in majhni masi, raje izogibajte.

Steklo z okoljskega vidika najprimernejše

Steklo je inerten material, ki ima minimalno interakcijo z vodo, je manj podvržen biofilmu in enostaven za čiščenje v pralnem stroju. Problem pri čiščenju predstavlja le ozko grlo steklenice, zaradi katerega je težje ročno z detergentom oprati steklenico. Popolnoma ga lahko reciklirajo, zato je z okoljskega in zdravstvenega vidika najprimernejša rešitev: "Pomanjkljivost steklenic pa je v tem, da se hitro razbijejo. V nekaterih fitnes centrih so celo prepovedali uporabo steklenic za pitje vode, zaradi dela in nevarnosti, ki jo povzročijo ob razbitju. So tudi relativno težke in zato manj primerne za prenašanje v torbici ali nahrbtniku. Primernejše so za stacionarno uporabo, na primer v pisarni in zahtevajo previdnost pri uporabi," dodajajo naZPS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.