Zdravje > Prehrana
15427 ogledov

Kaj je v ustekleničeni vodi?

voda plastenke mala Žurnal24 main
Ekipa preučila več kot 250 steklenic vode 11 različnih blagovnih znamk z vsega sveta, kar je največja tovrstna študija do sedaj.

Testiranje ustekleničene vode vodilnih proizvajalcev je pokazalo, da je ustekleničena voda onesnažena s številnimi delci. Izsledki britanske raziskave so tako postavili pod vprašaj široko razširjeno mnenje, da je ustekleničena voda čistejša od vode iz pipe, pravijo sodelujoči znanstveniki. Gre za največjo tovrstno raziskavo do sedaj, dodajajo. 

voda Zdravje Zakaj piti vodo iz pipe

Delce, ki izvirajo iz kozmetike, oblačil in industrijskih procesov, so odkrili v skoraj vseh testih, opravljenih na britanski univerzi  UEA. Ekipa je preučila več kot 250 steklenic vode 11 različnih blagovnih znamk z vsega sveta, kar je največja tovrstna študija do sedaj. 

Ustekleničena voda pod vprašajem

"Vedno bolj se zavedamo mikroplastike v okolju in njenih potencialno škodljivih učinkov, vendar je njena razširjenost na drugih področjih precej manj raziskana," je za britanski The Independent opozoril Dr. Andrew Mayes, ki je vodil študijo: "Da jo najdemo v pitni vodi, pivu in številnih drugih živilih, smo že poročali, mnogi bodo sedaj nemalo presenečeni ob dejstvu, da je onesnažena tudi ustekleničena voda," je dodal. 

Dr. Mayes in njegova ekipa so pri svojem delu odkrili novo metodo za odkrivanje majhnih plastičnih delcev, ki jih lahko zaužijemo in kopičimo v telesu. Konvencionalne metode odkrivanja so namreč dolgotrajne in predrage, nova tehnika pa vsebuje posebno barvilo za hitra odčitavanja. Ugotovitve, objavljene v reviji Scientific Reports, tako postavljajo pod vprašaj prednosti pitja vode iz steklenic v primerjavi s pitjem iz vodovoda.

Kaj je mikroplastika?

Največ mikroplastike nastane z razpadom večjih plastičnih kosov in oblačil iz sintetičnih vlaken. Se pa veča tudi količina mikroplastike, ki je že v osnovi proizvedena manjša od 5 mm. Sem uvrščamo plastične kroglice, ki so osnovna surovina za plastične izdelke, dodatki abrazivnim sredstvom in kozmetičnim izdelkom - v pasti za zobe, pilingu za obraz:  "Na Inštitutu za vode ugotavljajo, da lahko zmanjšamo količino plastike v vodah predvsem z izbiro oblačil. Prenehati moramo uporabljati tudi kozmetične izdelke z mikroplastiko," opozarjajo na našem ministrstvu za okolje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.