Zdravje > Eko kotiček
344 ogledov

Zakaj piti vodo iz pipe

voda Gregor Katič
Slovenska komunalna podjetja želijo v sklopu pobude Voda iz pipe javnosti predstaviti prednosti, ki jih prinaša voda iz pipe za okolje in zdravje.

Po nekaterih podatkih naj bi ustekleničena voda do stokrat bolj onesnaževala okolje kot voda iz pipe, za litrsko plastenko pa naj bi se v povprečju porabilo četrt litra nafte in kar tri litre čiste pitne vode," opozarjajo slovenska komunalna podjetja. V sklopu pobude Voda iz pipe želijo javnosti predstavili prednosti, ki jih prinaša voda iz pipe za okolje in zdravje.

Ustekleničena voda po celem svetu ustvari približno 1,5 milijona ton plastičnih odpadkov: "Res je, da danes veliko odpadkov že recikliramo, a jih še vedno preveč konča na odlagališčih. Biološka razgradnja plastenk za vodo pa lahko traja tudi do tisoč let."

Zakaj bi zapravljali denar 

"Zaloge vode po svetu se krčijo in danes predstavlja pitna voda samo še odstotek celotne količine vode na svetu. Slovenija je bogata z vodnimi viri in se po količini ter kakovosti vode uvršča v sam Evropski vrh," opisujejo. Kljub temu pa opažajo, da veliko prebivalcev še vedno posega po ustekleničeni vodi, ki veliko bolj obremenjuje okolje kot voda iz pipe.

"Zakaj bi potem zapravljali denar, dragoceno energijo in naravne vire za nekaj, kar priteče skoraj zastonj iz pipe v našem lastnem domu, medtem ko 18 odstotkov svetovnega prebivalstva nima dostopa do pitne vode?" se sprašujejo. Poleg tega ustekleničena voda po njihovih podatkih pogosto vsebuje več bakterij in nečistoč od vode iz pipe. Prepotuje dolgo pot in pogostokrat mine dolgo časa, preden iz skladišča pride do nas.

S pobudo Voda iz pipe želimo prebivalce spomniti, da imamo v Sloveniji dobro pitno vodo in da je pitje vode iz pipe veliko bolj okolju prijazno, saj pri tem ne proizvajamo dodatni odpadkov, ki obremenjujejo naše okolje,” opozarja predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva Janko Kremžar.  Poleg tega si želijo širiti tudi zavedanje, da lahko z odgovornim ravnanjem in potrošnjo tudi sami veliko pripomoremo k ohranjanju vodnih virov in tako pomembno prispevamo h kakovosti naše pitne vode. Komunalna podjetja opozarjajo, da tudi z doslednim ločevanjem in racionalnim nakupovanjem naredimo veliko, saj pri tem varčujemo z vodo. Za proizvodnjo vsakega izdelka se namreč uporablja voda. Z akcijo želijo med drugim spodbuditi prebivalce k pitju vode iz pipe doma, ter tudi v službi in javnih prostorih. Želijo si, da bi se k akciji pridružilo tudi čim več gostincev in svojim gostom ponudilo vodo iz pipe.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.