Cepljenje proti covidu-19: To nas čaka

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Imunost na koronavirus ne traja večno, zato nas v prihodnje čaka redno obnavljanje zaščite proti virusu, ki je terjal več kot 2,5 milijona smrtnih žrtev.
Oglej si celoten članek

Mikrobiologinja Sharon Peacock napoveduje, da bodo v prihodnje zaradi mutacij, zaradi katerih se bo virus lažje širil, potrebna redna cepljenja. Virus SARS-CoV-2 mutira približno vsaka dva tedna, kar je počasneje kot gripa ali virus HIV. Zaradi teh mutacij pa bo treba cepiva prilagajati. 

Sharon Peacock je za Reuters dejala, da je v lovu mačke z mišjo nujno sodelovanje mednarodne skupnosti. Poudarila je, da bodo potrebne obnovitvene doze cepiva, saj imunost na koronavirus ni trajna. Cepiva se že prilagajajo novim različicam, ki se veliko lažje prenašajo. Tudi v Sloveniji smo že potrdili prisotnost angleške (B.1.1.7), južnoafriške (B.1.351), brazilske (P1) in nigerijske (B.1.525) različice. 

Peacockovo najbolj skrbi južnoafriška različica virusa zaradi mutacije E484K. Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je povedala, da se različica s to mutacijo bolj učinkovito širi. Nekatere različice si mutacije delijo, zato tako tuji strokovnjaki kot naši strokovnjaki skušajo slediti vsem mutacijam, ki bi lahko pomembno prispevale k uspešnosti cepljenja. Žohar Čretnik je poudarila, da je treba sistem sledenja zastaviti tako, da smo sposobni slediti tako genetskim različicam s polnim imenom kot posameznim mutacijam. 

Tako poteka sledenje novim različicam virusa SARS-CoV-2, ki ga izvajajo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). 

Peacockova poudarja, da jo je virus SARS-CoV-2 naučil, da se lahko pogosto moti, zato je še enkrat opozorila, da še vedno ne vemo veliko o virusu. "Lahko da kroži različica, ki je še nismo odkrili," je pojasnila. 

Zagotovo pa lahko po njenih besedah pričakujemo nove pandemije. "Upam, da bomo glede na to, kar smo se naučili v tej pandemiji, bolje pripravljeni zaznati jo in jo zadržati," je dejala Peacockova. 

Svetovna zdravstvena organizacija je že pred časom opozorila, da so pred vrati lahko še hujše pandemije. "Pripraviti se moramo na nekaj, kar bo v prihodnosti morda celo hujše," je posvaril Michael Ryan, ki je pri WHO pristojen za izredne razmere.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 23:07 17. Marec 2021.

    Kje je tisti komentator - povratnikjebemvamvsepospisku - ta je že z imenom povedal vse, haha. Nihče se ne bo več …

  • 07:11 16. Marec 2021.

    Vse gre po planu, dokler bo narod tiho!!!

  • 07:11 16. Marec 2021.

    Kar pripravite se, kot sem rekel, da bo čez dve leti udarilo nekaj kar je 100x hujše kot Korona!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.