Zdravje
711 ogledov

Video: Tako odkrijejo nove različice virusa

laboratorij, zdravila Profimedia laboratorij, zdravila
Tako potekaj sledenje novim različicam virusa SARS-CoV-2, ki ga izvajajo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v sodelovanju s Kliničnim inštitutom za specialno laboratorijsko diagnostiko (KISLD) Pediatrične klinike UKC LJ in z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) sledi različicam virusa SARS-CoV-2, ki so trenutno prisotne v Sloveniji in pomembno vplivajo na epidemiološke razmere v državi. 

V Sloveniji je še vedno najbolj razširjena različica B.1.258.17, pomembno pa raste tudi različica B.1.1.7, bolj znana kot angleška različica. NLZOH je potrdil tudi prisotnost južnoafriške, brazilske in nigerijske različice pri nas. 

V petek je minister za zdravje Janez Poklukar NLZOH in KISLD predal v uporabo napravo NovaSeq 6000, ki omogoča bistven napredek pri hitrosti in obsegu sekvenciranja. Nacionalni laboratorij je ob tem predstavil, kako poteka proces sekvenciranja. 

cepljenje covid-19 Zdravje Tako na ministrstvu obravnavajo stranske učinke po cepljenju

"Proces sekvenciranja se prične z izborom pozitivnih PCR vzorcev na NLZOH lokacijah po Sloveniji, kjer v laboratorijih opravijo tudi predpripravo vzorcev. Namnožijo le dedni material koronavirusov in ne tudi ostali dedni material, ki je v vzorcu. Vzorce uredijo v ploščice tako, da so naslednji koraki čim manj zamudni. Kurir tako pripravljene vzorce za sekvenciranje pripelje v UKC Ljubljana, kjer jih označijo z majhnimi molekulami, ki delujejo kot črtne kode in jih dajo na sekvenator. KISLD dobi sekvence, iz katerih sestavijo viruse in jih tudi razporedijo v linije. NLZOH linije preveri, vpiše v mednarodno bazo podatkov in v tabelo za pripravo poročila. NLZOH skupina za sekvenciranje posebne primere javi v regijske NLZOH diagnostične laboratorije. Ti nato po ustaljenem postopku javijo primer bolnika z biološko pomembno varianto skupaj z njegovimi podatki epidemiološki službi, ki preveri podatke v svoji bazi ter prične s sledenjem stikov," so zapisali o postopku. 

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano vsak teden poroča o prisotnosti novih različic v Sloveniji. Pričakovati je, da bodo novi podatki znani v drugi polovici tedna.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • JZekspert 01:43 16.marec 2021.

    Oh, Žurnal, tega ne rabimo, a ne razumete, da boste tudi vi izgubili? Ste res vsi nori? KISLD imenuje famozna ustanova za odkrivat nove seve. Ljudje: KISL -haha- skisal se jim je, totalno. Ampak glejte, vsaj ne cenzurirajo... imamo še ...prikaži več zadnjo bilko, ki nas lahko reši. Kolega, a bodo končno vsi retardinjoti v naši državi le začeli uporabljati možgane in dojeli, kaj se že eno leto dogaja? Ne bi stavil na to. Edina stvar, ki se je moramo bati, je neskončna človeška neumnost. Tega se tudi jaz bojim.

  • Šakal. 19:00 15.marec 2021.

    Res ste komiki. Te bučke vi prodajajte komu drugemu, ki ima meglo v glavi, namesto možganov.