Zdravje
2129 ogledov

Število primerov ene od različic se je potrojilo

testiranje covid-19 koronavirus Profimedia
Dogajanje, povezano s tremi različicami, ki imajo poseben epidemiološki pomen in ki lahko pomembno vplivajo na potek epidemije in uspešnost cepljenja pri nas, je pomembno. V enem tednu je prišlo do takega porasta.

V Sloveniji je še vedno najbolj razširjena različica B.1.258.17, ki predstavlja 81,03 odstotka vseh primerov. Pomembno pa je dogajanje, povezano s tremi različicami, ki imajo poseben epidemiološki pomen in ki lahko pomembno vplivajo na potek epidemije in uspešnost cepljenja pri nas. 

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so skupaj s Kliničnim inštitutom za specialno laboratorijsko diagnostiko Pediatrične klinike UKC LJ doslej analizirali 2061 vzorcev, ki so jim sekvencionirali celotni genom, s čimer so potrdili 30 različic virusa SARS-CoV-2. Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo je potrdil še dodatnih pet različic virusa, tako da skupno število znaša 35

"Različica B.1.1.7, za katero smo v prejšnjem tednu poročali, da smo imeli 83 potrjenih primerov, zdaj skupaj z rezultati Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo vidimo, da v tem dodatnem tednu vsega skupaj beležimo kar 238 primerov angleške različice. Od tega jih je potrdil inštitut 160, pri nas smo jih potrdili 78. To pomeni, da je prirast 155 novih primerov v preteklem tednu," je povedala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik

Covid-19, testiranje | Avtor: Profimedia Covid-19, testiranje PCR Profimedia

"Kar se tiče južnoafriške različice virusa, B.1.351, zdaj skupaj beležimo 10 primerov, kar pomeni osem novih primerov od preteklega tedna. Zabeležili smo tudi en primer brazilskega seva s podravskega področja, in sicer smo o tem že poročali. Takoimenovana nigerijska različica B1.525 je njeno število iz preteklega tedna poraslo iz 7 na 16. Vidimo, da se je število primerov angleške različice potrojilo, ostale različice pa so se predvsem podvojile, pri južnoafriški različici pa zaradi skupine primerov v Komendi pravzaprav govorimo o petkratniku števila iz prejšnjega tedna," je navedla Žohar Čretnik.  

V primeru potrditve brazilske različice po besedah direktorice NLZOH oseba ni potovala v tujino in ni bila v stiku s kom, ki je potoval, medtem ko je bilo za prvi primer južnoafriške različice potrjeno, da je oseba potovala. "Od teh osmih novih v tem tednu imamo podatek, da je ena oseba pripotovala iz Tanzanije, druge pa da niso potovale," je pojasnila. 

Testiranje za covid-19 v Ljubljani Covid-19 Zdravje Včerajšnji podatki: Obrača se na bolje

V zadnjem tednu ugotavljajo, da se je praktično v vseh regijah delež sekvenc, ki pripadajo različici B.1.1.7 povzpel blizu 10 odstotkov. "Za celotno obdobje je iz podatkov razvidno, da angleška različica na celjskem predstavlja 5,9 odstotka vseh primerov, na primorskem 4,7 odstotka. Seveda pa največje breme po podatkih Inštituta za mikrobiologijo pripada osrednjeslovenski regiji," je o prisotnosti primerov v posameznih regijah povedala direktorica NLZOH. V osrednjeslovenski regiji tako ta različica še vedno eksponentno narašča. 

NLZOH je okrepil sledenje tako, da so v nekaterih regijah presejali do 30 odstotkov pozitivnih testov PCR s sekvencioniranjem. V vseh regijah presejejo najmanj 20 odstotkov vseh PCR pozitivnih vzorce, pri čemer jim pomaga tudi slovaški testi. S tem testom so potrdili 108 pozitivnih rezultatov, potrdili s sekvencioniarnjem 51 primerov angleške različice, 30 jih je še v potrjevanju. 

V petnajstih primerih vnos iz tujine

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) so do zdaj angleško različico virusa potrdili pri skupno 160 osebah. V 15 primerih je šlo za vnos iz tujine, preostali pa so se verjetno okužili v Sloveniji. Na IMI so potrdili tudi osem okužb z južnoafriško različico. Le ena od oseb je bila pred tem v tujini. Potrdili niso nobenega primera brazilske različice novega koronavirusa. V različnih vzorcih pa so našli posamezne mutacije, ki so značilne za omenjeno različico. 

Poleg tega so v 13 primerih potrdili nigerijsko različico. Gre za vzorce iz osrednjeslovenske in jugovzhodne regije. V 12 vzorcih so potrdili tudi genetsko različico A.27, ki je najbolj razširjena v francoski čezmorski skupnosti Mayotte, potrdili pa so jo tudi v Združenem kraljestvu, na Nizozemskem, Danskem in v Turčiji. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Mesija_se_vraca 17:31 11.marec 2021.

    Mater ste fuknjeni.

  • Šakal. 17:29 11.marec 2021.

    Potrojen je vaš debilizem in kretenizem, butalci neumni.

  • Avatar drecos
    drecos 13:27 11.marec 2021.

    ne nabijajte v brez veze