Črni scenarij: Bomo kmalu ostali brez banan?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Banane uvrščamo med najbolj priljubljene sadeže, zato se sliši še toliko bolj neverjetno, da bi utegnile izumreti. Na to opozarjajo v znanstvenem časopisu PLOS Pathogens.
Oglej si celoten članek

V reviji so objavili raziskavo, v kateri navajajo, da bi lahko apokalipso banan začel virus znan pod imenom tropska rasa 4. To ni prvič, da bi banane uvrstili na seznam ogroženih. V šestdesetih letih so vsi prisegali na vrsto banan Gros Michel, dokler ni prišlo do katastrofe.

Panamska bolezen je uničila to vrsto banan, nekdanj največji tajvanski proizvajalec banan pa danes izvozi vsega dva odstotka količine banan v primerjavi izpred pol stoletja. Po Gros Michel bananah je najbolj popularna sorta postala Cavendish, ki še danes vlada na svetovnih trgih in je bila odporna na staro različico panamske bolezni.

Virus se že širi

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi prav te banane lahko pokončal virus tropska rasa 4, ki se širi po svetu. Čeprav nova vrsta glivic še ni dosegla Južne Amerike, pa se zdi verjetno, da bi lahko virus prizadel kar 82 odstotkov proizvajalcev cavendish banan, piše Yahoo.

Še bolj grozljivo je, da gre za virus, ki banano ubije tako, da izsuši koren rastline in ostane prisoten v zemlji še 30 let. Dodatna nevarnost je hitrost s katero ljudje danes zaužijejo banane. Večina banan prihaja iz malih kmetij iz siromašnih držav, kjer so glavni vir preživetja. Tragična usoda bi lahko tako vplivala na prehrano in preživetje nekaterih najbolj siromašnih skupnosti na svetu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 10:26 9. Junij 2016.

    Škode ni, je pa neprijetno. Izsuši drek, serješ prah.

  • 08:26 7. December 2015.

    Ne verjemite vsega, kar kje preberete. Taki članki so namenjeni zgolj povečevanju branosti, kar povečuje zaslužek medijskih hiš iz naslova …

  • 10:14 6. December 2015.

    verjetno bomo nekaj časa bolj spoštljivo gledali ta sadež na policah, me pa bolj skrbi, kako v resnici ta virus …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.