Zdravje > Aktualno
53 ogledov

Črni scenarij: Bomo kmalu ostali brez banan?

Banane morajo biti ravno prav zrele. Žurnal24 main
Banane uvrščamo med najbolj priljubljene sadeže, zato se sliši še toliko bolj neverjetno, da bi utegnile izumreti. Na to opozarjajo v znanstvenem časopisu PLOS Pathogens.

V reviji so objavili raziskavo, v kateri navajajo, da bi lahko apokalipso banan začel virus znan pod imenom tropska rasa 4. To ni prvič, da bi banane uvrstili na seznam ogroženih. V šestdesetih letih so vsi prisegali na vrsto banan Gros Michel, dokler ni prišlo do katastrofe.

Panamska bolezen je uničila to vrsto banan, nekdanj največji tajvanski proizvajalec banan pa danes izvozi vsega dva odstotka količine banan v primerjavi izpred pol stoletja. Po Gros Michel bananah je najbolj popularna sorta postala Cavendish, ki še danes vlada na svetovnih trgih in je bila odporna na staro različico panamske bolezni.

Virus se že širi

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi prav te banane lahko pokončal virus tropska rasa 4, ki se širi po svetu. Čeprav nova vrsta glivic še ni dosegla Južne Amerike, pa se zdi verjetno, da bi lahko virus prizadel kar 82 odstotkov proizvajalcev cavendish banan, piše Yahoo.

Še bolj grozljivo je, da gre za virus, ki banano ubije tako, da izsuši koren rastline in ostane prisoten v zemlji še 30 let. Dodatna nevarnost je hitrost s katero ljudje danes zaužijejo banane. Večina banan prihaja iz malih kmetij iz siromašnih držav, kjer so glavni vir preživetja. Tragična usoda bi lahko tako vplivala na prehrano in preživetje nekaterih najbolj siromašnih skupnosti na svetu.

Komentarjev 7
  • Ferluci 10:26 09.junij 2016.

    Škode ni, je pa neprijetno. Izsuši drek, serješ prah.

  • miho 08:26 07.december 2015.

    Ne verjemite vsega, kar kje preberete. Taki članki so namenjeni zgolj povečevanju branosti, kar povečuje zaslužek medijskih hiš iz naslova oglaševanja. Več ljudi bere, več oglaševalskega kolača poberejo. Velja tudi za druge vrste medijev.

  • malonaokoli 10:14 06.december 2015.

    verjetno bomo nekaj časa bolj spoštljivo gledali ta sadež na policah, me pa bolj skrbi, kako v resnici ta virus gljive vpliva na človeški organizem in prebavila po zaužitju okuženega ploda. O tem pa nič ?