Debeli otroci imajo več težav z vidom

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V raziskavi so prvič ugotavljali povezavo med vidom otrok in njihovo prekomerno telesno težo.
Oglej si celoten članek

Vid otrok je boljši pri tistih otrocih, ki nimajo težav s prekomerno telesno težo. Tako je pokazala najnovejša raziskava objavljena v Journal of Gastroenterology, ki je hkrati tudi prva raziskava s področja pediatrije, ki je iskala povezavo med debelostjo in slabšim vidom. Dokazali so, da imajo predebeli otroci več možnosti, da se bodo težave z očmi pojavile že v otroštvu.

Tudi metabolni sindrom

V raziskavo so vključili okoli tisoč otrok in ugotovili, da imajo prekomerno težki otroci za devet odstotkov več možnosti, da se pri njih razvijejo težave z mrežnico. Poleg tega imajo predebeli otroci več možnosti tudi za razvoj drugih bolezni, med drugim metabolnega sindroma, ki prizadene vedno več ljudi. Bolezen pomeni motnjo presnove, ki se kaže kot trebušna debelost, inzulinska rezistenca, povišan nivo glukoze v krvi, dislipidemija in povišan krvni tlak. Bolniki s to boleznijo imajo tudi štirikrat večje tveganje za pojav bolezni srca in ožilja in kar petkrat večje tveganje za pojav sladkorne bolezni.

Strokovnjaki zato pozivajo starše k zdravemu prehranjevanju njihovih otrok, k rednemu gibanju in zdravemu načinu življenja. Poleg tega pozivajo starše, da redno pregledujejo vid otrok, saj lahko poslabšan vid nakazuje tudi na nekatere druge bolezni. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.