Zdravje > Otrok
53 ogledov

Debeli otroci imajo več težav z vidom

otrok Shutterstock
V raziskavi so prvič ugotavljali povezavo med vidom otrok in njihovo prekomerno telesno težo.

Vid otrok je boljši pri tistih otrocih, ki nimajo težav s prekomerno telesno težo. Tako je pokazala najnovejša raziskava objavljena v Journal of Gastroenterology, ki je hkrati tudi prva raziskava s področja pediatrije, ki je iskala povezavo med debelostjo in slabšim vidom. Dokazali so, da imajo predebeli otroci več možnosti, da se bodo težave z očmi pojavile že v otroštvu.

Tudi metabolni sindrom

V raziskavo so vključili okoli tisoč otrok in ugotovili, da imajo prekomerno težki otroci za devet odstotkov več možnosti, da se pri njih razvijejo težave z mrežnico. Poleg tega imajo predebeli otroci več možnosti tudi za razvoj drugih bolezni, med drugim metabolnega sindroma, ki prizadene vedno več ljudi. Bolezen pomeni motnjo presnove, ki se kaže kot trebušna debelost, inzulinska rezistenca, povišan nivo glukoze v krvi, dislipidemija in povišan krvni tlak. Bolniki s to boleznijo imajo tudi štirikrat večje tveganje za pojav bolezni srca in ožilja in kar petkrat večje tveganje za pojav sladkorne bolezni.

Strokovnjaki zato pozivajo starše k zdravemu prehranjevanju njihovih otrok, k rednemu gibanju in zdravemu načinu življenja. Poleg tega pozivajo starše, da redno pregledujejo vid otrok, saj lahko poslabšan vid nakazuje tudi na nekatere druge bolezni. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.